Tunnusluvut 2024
61 tonnia Kokonaisjätemäärä
85 % Kierrätettävän jätteen osuus
86 % Jätemäärä pieneni vuodesta 2023
Ympäristöpolitiikka
Valkeakosken Energia haluaa kantaa vastuunsa ympäristön suojelemisesta ja siksi ympäristöjärjestelmämme on sertifioitu standardin ISO 14001 mukaisesti.
Yhtiöllä on GSC Oy:n hyväksyntä laatujärjestelmälle. Yhtiö noudattaa toiminnoissaan ISO 9001/ISO14001:2015, ISO 45001:2018 vaatimuksia. Järjestelmämme on sertifioitu vuonna 2024 Global System Certifigation Oy Ltd:n toimesta. Laatujärjestelmän avulla pyrimme jatkuvasti kehittämään palveluitamme ja toimintaamme. Ympäristövaikutukset otetaan toiminnassa huomioon, eikä tilikaudella tapahtunut merkittäviä ympäristövahinkoja.
Ympäristöpolitiikan mukaisesti toimintamme perustuu ratkaisuihin, jotka säästävät ympäristöä ja rasittavat sitä mahdollisimman vähän. Valitsemme taloudellisesti toteuttamiskelpoisia ratkaisuja minimoiden toiminnasta ympäristölle aiheutuvia haittoja. Toiminnasta aiheutuvat ympäristövaikutukset on katselmoitu ja dokumentoitu laatujärjestelmämme mukaisesti. Katselmointia täydennetään jokaisen muutoksen yhteydessä sekä mahdollisten ympäristövahinkojen jälkeen. Hankinnoissa ja jätteiden käsittelyssä otamme huomioon ympäristövaikutukset. Alihankkijoina käytämme ympäristövastuunsa hoitavia yrityksiä. Ympäristöasioiden tiedottamisessa noudatamme avoimuutta ja aktiivisuutta.
Valkeakosken Energia Oy ja sen henkilöstö sitoutuvat toiminnan ja ympäristöjärjestelmän jatkuvaan parantamiseen ja lakisääteisten vaatimusten noudattamiseen.
Ympäristötavoitteiden toteuma ja -toimenpiteet 2024
Omassa toiminnassamme huomioimme ympäristönäkökohdat mm. kierrättämällä kierrätyskelpoista materiaalia, vähentämällä toimistossa paperin käyttöä ja vähentämällä työmaiden jätteitä. Verkonrakennustöissä olemme panostaneet erityisesti yhteiskaivuuhankkeisiin. Useamman toimijan yhteistyöhankkeissa työmaan synnyttämä hiilijalanjälki osakasta kohden on pienempi kuin erillishankkeissa.
Vuonna 2024 seurasimme edellisien vuosien tapaan päästöjen lisäksi kierrätyskelpoisen ja -kelpaamattoman materiaalin kertymiä. Kokonaisjätemäärän syntymisen kasvuun tai vähentymiseen vaikuttaa oleellisesti sähkö- ja kaukolämpöverkon rakennusmäärät. Kaikki syntyvä purkautuva materiaali pyritään kierrättämään mahdollisimman tehokkaasti.
Vuonna 2024 kaukolämmöstä 90 % tuotetiin Tervasaaren tehtaalta ja jäljelle jäävä osuus oli omaa tuotantoa. Kaukolämmön tuotannon polttoaineista 87 % on biopohjaisia, loppu lämpöenergiasta tuotetaan maakaasulla, lämpöpumpuilla ja sähköllä.
Kaukolämmön tuotannossa hiilidioksidipäästöt pysyivät samalla tasolla, kokonaisuutena olemme valtakunnallisen keskiarvon alapuolella.
Vuonna 2024 kaukolämmöntuotannon ominaispäästöt olivat 40,81 kgCO2/MWh. Ympäristön kuormitusta lisääviä merkittäviä häiriöitä ei tapahtunut omassa tuotannossa.
Arvioitaessa ympäristövaikutuksia koko paikkakunnan tasolla on todettava, että kaukolämmitys pitää ympäristön puhtaana ja lisää asumisviihtyvyyttä. Kaukolämmitys on myös mittaavaa energian ja ympäristön säästöä. Valkeakosken Energiassa ympäristöasiat ovat tärkeitä, mistä osoituksena on ympäristöjärjestelmän sertifiointi ensimmäisten energiayhtiöiden joukossa ja uudelleen sertifiointi vuonna 2024.
Ympäristötavoitteita seurataan johdon katselmuksissa sekä asiakastyytyväisyys-kyselyissä.
Valkeakosken kaupunki liittyi kuntien HINKU-verkostoon yhdessä Akaan, Pälkäneen ja Urjalan kanssa vuonna 2019. Hinku-verkosto on Suomen ympäristökeskuksen Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeesta alkunsa saanut ilmastotyön edelläkävijäkuntien ja -maakuntien verkosto. Hinku-kuntana Valkeakosken kaupunki on sitoutunut tavoittelemaan koko alueensa kasvihuonepäästöjen vähentämistä 80 % vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä.
Etelä-Pirkanmaan kuntien Valkeakosken, Akaan, Pälkäneen ja Urjalan yhteinen seudullinen ilmasto-ohjelma hyväksyttiin vuonna 2021. Ilmasto-ohjelman tarkoituksena on tehostaa alueen ilmastotyötä ja osallistua maakunnalliseen kehitykseen. Pirkanmaan maakunta on Hinku-maakunta ja sitoutunut tavoittelemaan hiilineutraaliutta yhdessä alueen kuntien kanssa. Etelä-Pirkanmaan ilmasto-ohjelma päivitetään vuoden 2025 aikana.
Keskeisimmät keinot päästöjen vähentämiseksi ovat energiankulutuksen vähentäminen, uusiutuvan energian osuuden lisääminen sekä fossiilisen polttoaineen käytöstä luopuminen asteittain. Lisäksi kaupungin rakennushankkeissa ja muissa toiminnoissa pyritään hiilijalanjäljen pienentämiseen sekä resurssien käytön optimoimiseen.
Valkeakosken Energia on sitoutunut näihin tavoitteisiin yhdessä kaupungin kanssa.
Tulevat panostukset
- Lämmöntuotannossa aiheutetut päästöt ovat jo nykyisellään erittäin pienet tästä huolimatta tulemme investoimaan päästöttömiin energiantuotantomuotoihin tulevaisuudessa.
- Maakaasun osuus on entisestään pienentynyt ja korvautunut päästöttömillä lämmönlähteillä.
- Yhtiössä kartoitetaan jatkuvasti kaukolämpöverkon läheisyydestä teollisen mittakaavan kohteet, joiden synnyttämää hukkalämpöä on teknistaloudellisesti kannattavaa hyödyntää kaukolämpöverkon lämmön tuottamiseen jatkuvasti, häiriötilanteissa tai kysyntäpiikkien aikana.
- Tavoitteena lämmön toimitusvarmuus sekä lämmön toimituksen kilpailukykyinen hinnoittelu.
- Olemme mukana kehittämässä lisää vähäpäästöistä tuulivoimaa osakkuusyhtiömme Puhurin kautta. Osallistumme myös muihin uusiutuvan energian investointeihin Puhurin kautta.
- Olemme mukana Kanteleen Voiman NordFuel -hankkeessa, jonka tarkoitus on rakentaa Haapavedelle vanhan lauhdevoimalaitoksen tilalle moderni ympäristöystävällinen bioetanolin ja biokaasun tuotantolaitos.