Näin toimit sähkökatkon aikana

Jos sähköt katkeavat laajemmalta alueelta, häiriö on yleensä jo tiedossamme ja korjaustoimenpiteet aloitettu. Häiriökartaltamme näet tiedossamme olevat viat ja suunnitellut keskeytykset. (linkki karttaan).
Jos sähkökatko koskee vain rajattua aluetta, eli omaa kiinteistöäsi ja mahdollisesti naapureitasi, vika voi olla pienjänniteverkossa. Näistä vioista saamme tiedon ensisijaisesti asiakkailtamme. Jos epäilet pienjänniteverkon vikaa tai sinulla on tiedossa tarkka vikapaikka (esimerkiksi puu sähkölinjalla), voit soittaa Valkeakosken Energia Oy:n vikailmoitusnumeroon 03 5691 5520. Numeroon voit ilmoittaa myös havaintosi ja huomiosi vian aiheuttajasta.

Joskus sähkökatko saattaa johtua oman asuntosi sähkölaitteen viasta. Tällöin kiinteistön omistaja on itse vastuussa viankorjauksesta ja kustannuksista. Jos vain osa taloudesta on sähköttä, tarkista ensin pää- ja ryhmäsulakkeet sekä mahdolliset vikavirtasuojat. Vaihda tarvittaessa palanut sulake uuteen.

Suurhäiriötilanteissa, kun sähkökatkoja on laajoilla alueilla, korjaustyöt saattavat kestää kauan. Tällaisissa tilanteissa kannattaa harkita siirtymistä esimerkiksi sukulaisten tai tuttavien luokse odottelemaan sähköjen palautumista, etenkin jos taloudessasi on vanhuksia tai pieniä lapsia.

Vikailmoitusnumeromme palvelee 24 tuntia vuorokaudessa. Otathan huomioon, että myrskytilanteissa vikapäivystysnumeromme voi ruuhkautua. Laajoissa häiriötilanteissa monilla radiokanavilla kerrotaan tilannetietoja. Sähkönjakelun tilaa ja ajankohtaisia tiedotteita voi seurata kotisivuillamme ja Facebookissa. Oheisesta liitteestä voit lukea lisää vinkkejä, miten selvitä pitkästä sähkökatkosta:

Pahasti poikki (pdf)

Mikä on hengenvaarallinen nollavika

Vaurioituneissa sähköverkoissa saattaa esiintyä niin sanottu nollavika, joka voi aiheuttaa hengenvaaran. Tämän vuoksi nollavikaan tulee suhtautua vakavasti. Nollaviassa nollajohdin katkeaa ja voi nostaa 400 volttiin, joka voi rikkoa kodin sähkölaitteita ja saattaa aiheuttaa sähköiskun vaaran. Vika voi aiheuttaa myös tulipalovaaran, jos sähkövirta yrittää hakea purkautumistietä rakennuksen rakenteista.

Nollavian tunnistat esimerkiksi näistä:

  • Jotkut valot palavat poikkeuksellisen kirkkaasti, tai jotkut normaalia himmeämmin ja valon voimakkuus vaihtelee varsinkin muiden sähkölaitteiden käynnistyessä tai sammuessa.
  • Sähkölaitteet toimivat oudosti, lamppuja saattaa rikkoutua.
  • Saat sähköiskun metallikuorisesta laitteesta.
  • Sähkökeskuksesta kuuluu “särinää” ja pauketta, ja saatat jopa haistaa palaneen käryä.

Jos epäilet nollavikaa, ota yhteyttä Valkeakosken Energian vikapäivystyksen numeroon 03 5691 5520. Ennen puhelua sähköt kannattaa turvallisuussyistä katkaista sähköpääkytkimestä. Ole varovainen ja käytä esimerkiksi nahkahanskoja sähköjen katkaisussa, sillä sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen.

Kauanko ruoat säilyvät pakastimessa

Pakastimen lämpenemisnopeuteen vaikuttavat pakastimen ikä, käyttötilavuus, eristepaksuus, täyttöaste, tiivisteiden kunto, ympäristön lämpötila ja käyttäjän toiminta. Työtehoseuran tutkimuksessa täyden pakastimen nopeimmin lämmenneen pakasteen sulaminen 0-asteiseksi kesti säiliöpakastimessa 68–75 tuntia ja kaappipakastimessa 52 tuntia.

Pakastimen täyttöasteella on suuri vaikutus: Täyden pakastimen koko sisältö suli 0-asteiseksi 20–30 tuntia hitaammin kuin vajaan pakastimen sisältö. Jos taloudessa on kaksi pakastinta, niiden sisältö kannattaa yhdistää keväällä. Samalla säästyy sähköä.

Sulanut elintarvike on käyttökelpoinen, kunnes sen lämpötila saavuttaa jääkaappilämpötilan +5 astetta. Poikkeuksena ovat raaka liha, kala ja äyriäiset, jotka kannattaa valmistaa ruoaksi, ennen kuin ne lämpenevät +2-asteisiksi. Nopeimmin sulavat sokeria sisältävät leivonnaiset, kuten pulla ja sokerikakku. Raaka liha sulaa hitaasti.