Valkeakosken Energian 29. toimintavuosi
Kertomusvuosi oli Valkeakosken Energian 29. toimintavuosi ja jatkoa 21.6.1950 perustetun kauppalan sähkölaitoksen toiminnalle. Valkeakosken Energia kuuluu osana Valkeakosken kaupungin kuntakonsernia.
TOIMINTAYMPÄRISTÖ
Laatiessamme Yhtiön toimintasuunnitelmaa ja talousarviota vuodelle 2024, pohdimme mm. seuraavia seikkoja:
- Olivatko erityisesti kuluttaja-asiakkaidemme energian hintojen nousun myötä opitut säästötoimet jääneet pysyviksi. Päädyimme lopulta näkemykseen, että säästötoimet olisivat saavuttaneen ”huippunsa”.
- Missä määrin kotitaloudet lisäävät omaa pientuotantoaan, erityisesti aurinkovoimaa. Yhtiömme verkkoon on tällä hetkellä kytkettynä lähes 500 pienvoimalaa.
- Kuluttaja-asiakkaat muodostavat yhtiöllemme, erityisesti sähkönsiirrolle merkittävän asiakasryhmän myös energiamäärällä mitattuna. Siirryttäessä pois kaupunkien keskusta-alueilta kotitalouksien lämmitysmuotona on yleisesti ”maaseutujen kaukolämpö” eli sähkö eri muodoissaan, vaikka useasti ajatellaan, että vain teollisuuden kulutuksella on merkitystä. Kotitalouksien merkityksen huomaan mm. sähkön spot-hinnan käyttäytymisestä. Hyvin useasti vuorokauden korkeimmat sähkön hinnat osuvat kotitalouksien kulutushuippuihin.
- Energiahinnan vaikutus on tietenkin kulutuksen lisäksi merkittävä tekijä yhtiöllemme. Energian hinta vaikuttaa meillä lähes kaikkeen – on sitten kyse kuluista tai tuotoista. Sähkönhinnan vaikutus näkyy nykyään myös ostamamme tukkulämmön hinnassa, yhtenä osatekijänä. Sähköenergian hinnan muutoksen vaikutus ei kaikissa liiketoiminnoissamme vaikuta samansuuntaisesti. UPM:ltä ostamamme kaukolämmön tukkuhinta seuraa suoraan sähkön markkinahintaa, samoin käyttäytyy sähköverkossamme tapahtuvan siirtohäviön kustannus – eli em. erien kustannukset nousevat ja laskevat sähkömarkkinaa seuraten. Osaomistamamme Puhurin tuotanto-osuuksien tuotot seuraavat käänteisesti sähkömarkkinahintaa. Sähkön markkinahintaa on vaikea ennustaa, varsinkin kun tähän liittyy tänä päivänä myös geopoliittisia tekijöitä.
- Isoksi budjettiin vaikuttavaksi tekijäksi on em. lisäksi tullut alueen kiinnostavuus. Viimeisen kahden vuoden aikana Valkeakosken kaupungin alueella on ollut useita energiaintensiivisiä hankkeita, jotka päätyessään Valkeakoskelle vaikuttaisivat merkittävästi myös Valkeakosken Energiaan mm. liittymismaksukertymänä. Valkeakosken sijainti sähköenergian saatavuuden osalta on erinomainen, koska Fingridin kantaverkon eräs iso solmupiste sijaitsee Lavianvuoressa.
Yhtiön kaukolämmön energiakomponentin hintaa laskettiin 1.1.2024 noin 2,4 %:lla, mutta vastaavasti sähköverkon verkkopalvelumaksuja nostettiin 1.4.2024 noin 7 %:lla.
Energiamäärissä uskoimme lämmön säilyttävän edellisen vuoden tason. Sähkönsiirron energiamäärissä uskoimme tapahtuvan huomattavaa kasvua, koska Varsanhäntä siirtyi yhtiön sähköverkkoon. Maakaasun osalta uskoimme määrien pysyvän edellisen vuoden tasolla. Tuulivoimatuotannon määrän uskoimme säilyvän edellisen vuoden tasolla.
Energiahinnat ovat palanneet lähes normaalille tasolleen, joihin olimme tottuneet ennen Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa Ukrainaan. Sodan kuluessa Venäjä on käyttänyt isona lyömäaseenaan energiaa, nujertaakseen Euroopan yhteisen rintaman. Erityisesti kaasu on keski-Euroopan valtioille tärkeä energiamuoto, jonka saatavuuden rajoittaminen on ollut osa Venäjän tekemää painostusta.
Siirtoliiketoiminnan toimintaa valvoo riippumaton toimija Energiavirasto. Energiavirastolla on suomen energiahuollossa hyvin moninainen viranomaisrooli. Energiaviraston yksi valvontatehtävä on sähkön siirtoyhtiöiden kohtuullisen tuoton valvonta. Uusi nelivuotinen valvontajakso käynnistyi vuoden 2024 alusta. Pääsääntöisesti valvontamenetelmät ovat pysyneet vähintään tämän nelivuotisen valvontajakson muuttumattomina. Kuitenkin edellisellä valvontajaksolla, siihen tehtiin merkittäviä muutoksia kesken valvontajakson. Vuoden 2021 kuluessa verkkoyhtiöiden tekemien hinnankorotusten myötä poliittinen paine nousi liian korkeaksi ja silloinen vastuuministeri leikkasi valvontamallin tuottomahdollisuuksia kesken jo käynnissä olevaa jaksoa. Nykyistä valvontajaksoa on nyt takana yksi vuosi (2024). Energiavirasto vahvisti aivan vuoden 2023 lopussa tälle valvontajaksolle uuden valvontamenetelmän. Verkkoyhtiöt hyvin yksimielisesti eivät hyväksyneet Energiaviraston valvontamallia, vaan nostivat asian markkinatuomioistuimen ratkaistavaksi. Isoimpana syynä tapahtumiin oli erityisesti olemassa olevan sähköverkon arvostus. Energiavirasto muutti yksipuolisesti arvostusperiaatteita ja jäädytti ennen vuotta 2023 rakennetun verkon arvon. Käytännössä poisti indeksin, joka seurasi todellisen verkonrakentamisen kustannuksien nousua. Verkko-omaisuuden arvon jäädytyksen vaikutus verkkoyhtiöiden kassavirtaan ja näin ollen verkon kehittämiskykyyn on hyvin merkittävä. Vaikutukset näkyvät verkkoyhtiöiden kohtuullisen tuoton tasossa (kassavirrassa) muutaman vuoden viiveellä hyvinkin suuresti. Käytännössä yhtiöiden kassavirtaan tulee merkittävä vaje, joka näkyy verkkoinvestointien rahoituksen riittämättömyytenä tai yhtiöiden velkaantumisena. Investointikyvyttömyys näkyy verkon kehittymisen kääntymisenä näivettymiseksi. Tällainen kehittyminen muodostaa tulpan vihreälle siirtymälle, eikä ole linjassa Suomen valtion tavoitteiden kanssa. Valvontamalli keskittyy liiaksi verkkopalvelumaksujen leikkaamiseen, eikä näin ollen tue verkkojen kehittämistä ja vihreää siirtymää. Markkinaoikeuden päätöstä odotetaan kevään 2025 kuluessa.
Viimeisten pian kahdenkymmenen vuoden aikana Suomeen on rakennettu vahvasti uusiutuvaa energiaa tuottavia energialähteitä, joista merkittävin ollut tuulivoimatuotanto. Edelleenkin tuulivoiman tuotantomäärät kehittyivät vuoden 2024 kuluessa merkittävästi, vaikka uusia investointipäätöksiä tehtiinkin vähän. Uusien investointipäätöksien määrät olivat laskettavissa yhden käden sormin. Aurinkovoimaloiden määrät ovat voimakkaassa kasvussa, mutta näiden tuottamat energiamäärät ovat vielä varsin vähäisiä. Toki tuuli ja aurinko sopivat hyvin yhteen, sillä näiden tuotantohuiput osuvat harvoin samoille tunneille. Molemmille tuotantotavoille on siis tilaa ja tarvetta. Jotta sama kasvu säilyisi, olisi seuraavaksi tarve tätä vihreää sähköä käyttävälle teollisuudelle. Ilman kulutuksen merkittävää nousua ei synny tilaa uudelle tuotannolle.
Suomessa on käynnissä datakeskusbuumi. Ei viikkoa, etteikö mainintaa datakeskushankkeesta. Pääsääntöisesti nämä hankkeet ovat isoja monella mittarilla mitattuna. Aluevaraukset ovat isoja, mutta energian kulutus vieläkin isompaa. Näiden maihinnousu Suomeen lisää kaivattua uusiutuvan energian kulutusta ja osaltaan taas ovat käynnistämässä uusiutuvan tuotannon lisärakentamista. Datakeskushankeselvityksiä on käynnissä myös meillä Koskissa. Nykyiset uudet datakeskukset ovat tehoiltaan satoja megawatteja.
YHTIÖN NÄKÖKULMASTA VUOSI 2024 NÄYTTI MONESSA MIELESSÄ PALUULTA NORMIIN
Vuoden 2024 edetessä energian hinnat näyttivät vakiintuvan tai hieman laskevan. Jotka näkyivät yhtiön kannalta erityisesti kaukolämmön tukkulämmön hinnan laskuna, sekä siirron häviöenergian hinnan laskuna. Nämä näkyivät positiivisena myös yhtiön talouden kehityksessä. Sähkönenergian hinnanlaskun myötä, Puhurin tuottama taloudellinen hyvä jäi sen sijaan saavuttamatta.
Olemme viimeisen kahden vuoden kuluessa kiinnittäneet erityistä huomioita yhtiön kulurakenteeseen ja toiminnan operatiiviseen tehokkuuteen. Olemme käyneet tiuhalla kammalla läpi yhtiön kuluja ja pyrkineet näiden alentamiseen. Tätä jatkoimme myös vuoden 2024 aikana. Päivitimme edelleen mm. Yhtiön projektiseurannan työkaluja, raportointia, kirjanpidon tilirakennetta, sekä investointitöiden jälkilaskentaa. Näillä em. toimilla pyrimme lisäämään omaa ymmärrystämme yhtiön kustannusrakenteesta ja toimintojemme tehokkuudesta, jotta pystymme edelleen kehittämään ja ohjaamaan toimintaamme oikeaan suuntaan.
Tammikuussa käynnistimme muutosneuvottelut koko energialiiketoiminnan henkilökuntaa koskien. Muutosneuvotteluiden tavoitteena oli parantaa yhtiön energialiiketoiminnan kannattavuutta ja tehostaa toimintoja. Neuvotteluissa ei ollut kyse lomauttamisesta tai työsuhteiden päättämisestä, vaan rakenteellisesta muutoksesta, sekä siirtymisestä tilaaja-toimittajamalliin. Muutosneuvottelut lopputulemana yhtiön hallitus päätti perustaa 100 % omistettavan tytäryhtiön. Tytäryhtiön nimeksi tuli yhtiön Valkeakosken Verkkopalvelut Oy. Valkeakosken Energian urakointi- ja palveluliiketoiminta, sekä autojen latausliiketoiminta siirrettiin liiketoimintasiirtona uuteen perustettuun yhtiöön 1.10.2024. Valkeakosken Verkkopalvelut Oy:n henkilökuntavahvuus on 12 henkilöä. Yhtiön operatiivisestä toiminnasta vastaavaksi yksikönpäälliköksi palkattiin Mikko Tolonen. Vuoden 2024 loppu oli uuden yhtiön toiminnan sisään ajamista. Yhtiön vuosi 2025 tulee olemaan toimintojen hiomisen ja vakiinnuttamisen vuosi.
Syksyllä käynnistyivät hallinto- ja tukitoimintoja koskevat muutosneuvottelut. Muutosneuvottelut saatiin päätökseen lokakuun alussa, jonka jälkeen hallitus teki päätökset toimenpiteistä. Tässä yhteydessä yhtiön hallinto- ja tukitoiminnoista irtisanottiin 3 henkilöä ja kolmen henkilön toimenkuvia muutettiin vastaamaan uutta tilannetta. Yhtiön ja ostoreskontran hoitaminen ja asiakaspalvelu siirrettiin ulkoisen palveluntuottajan tehtäväksi.
LIIKETOIMINTA
2024 | 2023 | 2022 | |
---|---|---|---|
Sähkön siirron myynti (GWh) | 200,3 | 178,2 | 183,4 |
Kaukolämmön myynti (GWh) | 106,3 | 109,3 | 109,8 |
Maakaasun myynti ja siirto (GWh) | 21,5 | 20,4 | 22,9 |
Oma lämmöntuotanto (GWh) | 1,9 | 5,1 | 8,8 |
Ostolämpö (GWh) | 119,2 | 120,4 | 115,9 |
Yhtiön liikevaihto nousi hieman yli budjetoidun. Liiketoiminnoista budjetoidun tason ylitti siirtoliiketoiminta ja maakaasuliiketoiminta. Yhtiön siirtoliiketoiminnan liittymismaksukertymä kehittyi voimakkaasti paremmin kuin olimme arvioineet, samoin siirron määrä ylitti hieman budjetoidun, joka näkyi tietenkin myös liikevaihdossa. Kaukolämmön liikevaihto Kaukolämmön liikevaihto jäi hieman budjetoidusta, joka johtui lähinnä lämpimästä loppuvuodesta. Puhurin tuottama liikevaihto jäi merkittävästi budjetoidusta, koska sähköenergian hinnan lasku, sekä uusiutuvan tuotannon hintaan kohdistuvan kannibalisaation seurauksena tuotannosta saatu hinta laskivat merkittävästi.
Yhtiöllä on Valkeakoskella paikallisesti kolme erillistä toisistaan riippumatonta tukijalkaa, sekä näiden lisäksi strategiset sijoitukset, joista liikevaihtoon vaikuttavana Puhurin tuulituotanto. Tukijaloista kullakin on vuorollaan Yhtiön liikevaihdon ja liikevoiton osalta suurempi rooli kuin toisilla.
Yhtiön liikevoitto oli kutakuinkin vuoden 2023 tasolla, mutta ylitti budjetoidun. Erityisesti liikevoiton kehittymiseen vaikutti energiahankinnan hinnan laskeminen, joka näkyi sekä lämmön, että siirron osalla. Puhurin tuottama liikevoitto jäi merkittävästi budjetoidusta jääden negatiiviseksi.
Yhtiön rahoitustuotot muodostuvat pääsääntöisesti osaomistamamme Forssan Verkkopalvelun maksamista osinkotuotoista ja pääomalainan korkotuotoista.
Yhtiöllä on taseessaan korollisia rahoitusyhtiölainoja, joiden korkotaso on ollut menneinä vuosina hyvin maltillinen. Korkotason lähdettyä inflaation vauhdittamana nousuun, tämän seurauksena myös yhtiön rahoituskulut kääntyivät nousuun, vaikka koron nousua hillitsi yhtiön lainapääomaan kohdistuva korkosuoja.
Vuonna 2024 Yhtiö jatkoi merkittävissä määrin investointeja sähköverkkoon, mutta myös lämpöverkkoon. Kokonaisuudessaan investoimme vuoden 2024 kuluessa siirtoverkkoihin noin 4 M€. Investoinnit noudattivat vuodelle budjetoitua tasoa.
LÄHITULEVAISUUDEN NÄKYMÄT
Yhtiön tuloksen uskotaan olevan vuonna 2025 vuoden 2024 toteutuneella tasolla, vaikka liiketoimintojen välillä tapahtuu muutoksia. Uskomme, että konsernissa tehdyt rakenteelliset muutokset, kuten Valkeakosken Verkkopalveluiden perustaminen ja siirtyminen tilaaja-toimittajamalliin näkyvät yhtiön toimintojen tehostumisena jo vuoden 2025 kuluessa.
Energiamarkkina on murrosvaiheessa ja hiilineutraalisuus edellyttää isoja investointeja sekä panostusta uuteen teknologiaan. Valkeakosken Energia on mukana tällä hetkellä uuden teknologian kehityksessä erityisesti Puhurin ja NordFuelin kautta. Myös sähköautot tulevat yleistymään voimakkaasti lähivuosina ja sen myötä sähkön käyttö lisääntyy ja tarjoaa energiayhtiöille uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Lämmöntuotannossa Valkeakosken Energia pyrkii tulevaisuudessa hyödyntämään teollisuuden hukkalämpöjä ja kehittämään kiertotaloutta.
Haluan kiittää omistajaamme, yhtiömme hallitusta, henkilökuntaa, yhteistyökumppaneitamme menneestä vuodesta 2024.
Kiitän asiakkaita luottamuksesta yhtiötämme kohtaan. Valkeakosken Energiakonserni haluaa jatkossakin edistää energialla asiakkaidemme elämänlaatua.
Olli-Pekka Marttila
toimitusjohtaja