Sähkökatkos kaukolämpökiinteistössä

Tärkeintä on muistaa, että lämmintä vettä ei käytetä sähkökatkon aikana kaukolämpökiinteistössä. Sähkökatkon vaikutukset kaukolämmitetyissä taloissa ovat pieniä, sillä esimerkiksi kahden tunnin sähkökatkon aikana talo ei tule viilenemään merkittävästi. sähkökatkon jälkeen lämmitys palautuu taas normaaliksi. Sähkökatkon aikana kannattaa huomioida, että käyttöveden lämpötila voi nousta korkeaksi ja katkon jälkeen tulee olla varovainen lämmintä vettä käytettäessä.

Tulevana talven varaudutaan sähköpulasta johtuviin suunniteltuihin sähkökatkoihin Suomessa. Sähkökatkoja voi olla myös alueilla, joissa kaukolämpöverkosto lämmittää sekä kiinteistöt että niissä käytettävän lämpimän käyttöveden. Näillä alueilla sähkökatkot ovat harvinaisempia, koska sähkökaapelit sijaitsevat pitkälti maan alla suojassa sääilmiöiltä.

Kaukolämpökiinteistöille mahdollinen pitkä sähkökatko talvipakkasilla voi olla haasteellinen kahdesta eri syystä. Talvella rakennukseen tuleva kaukolämpövesi on jopa 100-asteista.

Asuntojen lämmityspatterien vesi viilenee sähkökatkon aikana

Sähkökatkoksen alkaessa keskuslämmityksen säätölaite kiinteistön lämmönjakohuoneessa pysähtyy siihen asentoon, missä se oli sähkökatkon alkaessa. Samanaikaisesti pysähtyy myös kiertovesipumppu. Keskuslämmitysverkostossa vesi voi jonkin verran kiertää painovoimaisesti, mutta pääsääntöisesti asunnot alkavat hitaasti viilenemään. Rakennusten seinärakenteet kuitenkin pitävät lämpöä hyvin lyhyemmän sähkökatkon ajan.

Hanasta tuleva lämmin vesi voi olla todella kuumaa

Kun asunnossa otetaan hanasta lämmintä vettä, niin normaalitilanteessa laite avaa ja sulkee venttiiliä kulutuksen mukaan siten, että käyttövesi talon runkovesijohdossa pysyy n. 58-asteisena. Sähkökatkon alkaessa venttiili pysähtyy siihen asentoon, missä se sattui olemaan katkon alkaessa.

Lämmintä käyttövettä ei saa käyttää sähkökatkon aikana, vaikka vesi tuntuisi täysin normaalin lämpimälle. Uutta lämmintä käyttövettä muodostuu lämmönvaihtimessa sitä mukaa kun vettä juoksutetaan hanoista. Tämän muodostuvan veden lämpötilaa ei voi tietää, koska sähkölaite ei toimi. Pysähtyneen venttiilin asennosta riippuen vesi voi olla hyvin kylmää tai erittäin kuumaa. Kuumimmillaan lämmin vesi voi olla jopa 100-asteista.

Lämpimän käyttöveden kuumentuessa, suihkujen termostaattihanat eivät ehkä pysty sekoittamaan kylmää ja lämmintä¤ vettä oikeassa suhteessa. Kaikissa suihkuissa, keittiöhanoissa ja allashanoissa ei myöskään ole termostaattia. Vipuhanasta voi ottaa vain kylmää vettä siten, että hana avataan vivun ollessa äärioikealle käännettynä (asetettuna kylmälle vedelle).

Kuuma vesi tuo haasteita myös käyttövesiputkistoille ja hanoille. Putkistot ovat yleensä rakennettu kestämään jatkuvaa kulutusta 70-asteisella vedellä ja hetkellistä kulutusta 90-asteisella vedellä.