On aika huoltaa ilmalämpöpumppusi

Ilmalämpöpumppua on huollettava säännöllisesti, jotta teho ja toimintakyky säilyvät. Osan huoltotoimisto voi tehdä itse, mutta haastavammat toimet ovat ammattilaisen heiniä. Nyt kun siitepölykausi on ohi, on hyvä aika tehdä huolto talvea varten ja samalla säästää sähkön kulutuksessasi.

  1. Sisäyksikkö

Tärkein ilmalämpöpumpun huoltotoimenpide on sisäyksikön kannen alla olevien karkeasuodattimien 2–4 viikon välein tehtävä puhdistus. Avaa sisäyksikön kansi ja vedä verkkomaiset suodattimet irti. Työkaluja et tarvitse. Imuroi irtolika ja pese suodattimet vedellä. Kiinnitä suodattimet paikoilleen vasta niiden kuivuttua.

  1. Ulkoyksikkö

Puhdista ulkoyksikön kotelo liasta ja lehdistä esimerkiksi harjalla, jotta lika ei pääse pumpun kennostoon. Kotelon voit halutessasi pyyhkiä kostealla rätillä. Tarkasta, että kotelo on ehjä eikä ulkoyksikön ritilän edessä ole ilmanottoa häiritseviä esteitä, kuten lunta tai esineitä. Tee ulkoyksikön puhdistus kuukausittain.

  1. Huollon tilaaminen

Teetä perusteellisempi huolto ammattilaisella 2–4 vuoden välein. Huoltovälin tiheyteen vaikuttavat pumpun toimintaolosuhteet, erityisesti sisäyksikön sijainti. Esimerkiksi runsas vaatepöly ja rasva tukkivat pumpun kennoston nopeasti. Teetä huolto pikaisesti, jos pumpusta tuleva ilma haisee pahalle, lämmitysteho on heikentynyt tai pumpun puhallus on epätasaista.