Kaukolämpö lämpöpumpun rinnalle?

Energian hinnan korotukset ovat saaneet jotkut asunto-osakeyhtiöt lähtemään Valkeakosken kaukolämpöverkosta.

– Lämmitysmuotoa on vaihtanut muutama taloyhtiö vuodessa. Tämä on sinänsä ihan ymmärrettävää, sillä kun kaukolämmön hinta on hetkellisesti korkealla, niin maalämpö näyttää aiempaa kannattavammalta. Tosin sähkön korkea hinta muuttaa nyt näitä laskelmia, Valkeakosken Energia Oy:n energiajohtaja Kai-Kristian Koskinen kertoo.

Häntä mietityttää, miksi yksikään maalämpöön siirtyneistä kiinteistöistä ei ole jättänyt kaukolämpöä uuden järjestelmän rinnalle.

– Taloyhtiöt ovat aika ehdottomia siinä, että kun lämmitysjärjestelmä vaihdetaan, niin kaukolämpöjärjestelmä puretaan pois. Kannattaisi ennemmin rakentaa maalämpö kaukolämpöjärjestelmän rinnalle ja käyttää kaukolämpöä varalämmönlähteenä, Koskinen suosittelee.

Hän perustelee hybridiehdotustaan pienemmällä laiteinvestoinnilla ja edullisemmalla varaenergialla.

– Yleensä maalämpöjärjestelmän rinnalle rakennetaan isot sähkökattilat ja lisälämpöä tehdään suoralla sähköllä, mikä on kaukolämpöä kalliimpaa energiaa. Taloyhtiö maksaisi varaenergiastaan vähemmän ja säästyisi sähkökattilainvestoinnilta, jos se jättäisi kaukolämmön maalämmön rinnalle.

Kaukolämmön perusmaksu pienenee hybridimallissa

Taloyhtiöt perustelevat kaukolämpöjärjestelmän purkamista yleensä sillä, että näin ne välttyvät kaukolämmön isolta perusmaksulta.

– Perusmaksu määräytyy kuitenkin sen mukaan kuinka paljon tehoa taloyhtiö haluaa verkosta ottaa. Jos sitä ei tarvita maalämpöjärjestelmän asentamisen myötä yhtä paljon kuin ennen, niin tehoa voidaan sopimusteknisesti pienentää, jolloin myös perusmaksu laskee, Koskinen selventää.

Suomessa on jo kokemusta hybridijärjestelmistä, joissa kaukolämpö tukee kiinteistöjen lämpöpumppuja kovilla pakkasilla, käyttövesihuipuissa ja vikatilanteissa. Valkeakoskellakin on lähiaikoina syntymässä ensimmäinen kaukolämpöhybridi teollisuuskiinteistöön.

– Siellä rakennetaan ilmavesilämpöpumppujärjestelmä kaukolämmön rinnalle. Laitteiston käyttöönoton jälkeen pienennetään kaukolämmön sopimustehoa ja hyödynnetään jo olemassa olevaa kaukolämpölaitteistoa uuden sähkökattilan sijaan.

Lähde: Lehtijuttu Pirkanmaan kiinteistöviesti 1/22