Vaivaton kaukolämpö

Lämmintä vettä loputtomiin

Kaukolämpö tuottaa hyvällä hyötysuhteella lämpöä ympäri kaupunkia. Valkeakoskella on mahdollista liittyä kaukolämpöverkkoon ja nauttia vaivattomasta lämmöntuotannosta. Öljystä kannattaa vaihtaa ympäristöystävällisempään kaukolämpöön – Valkeakosken Energia tarjoaa tähän Avaimet käteen – pakettipalvelun. Tekemällä huoltosopimuksen, saa myös kaikki huoltotoimet ja tarkastukset edullisesti ja vaivattomasti.

Valkeakosken Energian kaukolämmössä työskentelee kuusi henkeä – johtaja Seppo Järvinen, työpäällikkö Harri Luukkonen, kaukolämpöasentajat Timo Hanhineva ja Ville Virtanen sekä lämpöhuoltomiehet Ville Rissanen ja Jarno Kautomaa. Lämpöhuoltomiehet Ville ja Jarno tulivat vasta kesäkuussa töihin ja tulevat suorittamaan myöhemmin kaukolämpöasentajan tutkinnon.

Kaukolämmön henkilökunta huolehtii yhtiön omasta lämmöntuotannosta – käytöstä ja kunnossapidosta sekä osittain myös rakentamisesta, kuten talojohtojen tekemisestä. Timo Hanhinevalla on luokkahitsaajan paperit. Mittarit pidetään toimintakunnossa. Miehet huolehtivat myös maakaasun jakeluputkiston käytöstä, kunnossapidosta ja asiakasmittareista.

Valkeakosken Energialla on kaksi omaa kaukolämpöverkkoa, joista se huolehtii. Suurin osa energiasta tulee Tervasaaren tehtaalta, mutta myös omaa tuotantoa on.

Avaimet käteen -paketti

Kun asiakas haluaa vaihtaa öljystä kaukolämpöön, voi hän tilata Valkeakosken Energialta Avaimet käteen -palvelun, jolloin hänen ei itse tarvitse tehdä muuta kuin avata ovia ja sopia, mistä kohtaa kaukolämpö otetaan sisään.

Paketti kattaa kaukolämpöputken tuomisen kiinteistöön ja siihen kuuluvat maarakennustyöt, seinien läpiviennin reikineen, lämmönjakokeskuksen hankinnan ja asennuksen siten, että laitteisto on täysin käyttökunnossa ottamaan kaukolämpöä vastaan.

Paketti ei kata öljysäiliön purkamista ja poisvientiä, eikä asbestipurkua, joka on erikoistyö vaaroineen. Öljykattila viedään pois, jos asiakas niin haluaa. Kaikki eivät halua, sillä kattila on usein haluttua tavaraa nettipalstoilla.

Huoltosopimus

Kaukolämpölaitteiston huoltamisesta voi tehdä Valkeakosken Energian kanssa huoltosopimuksen, jolloin Valkeakosken Energialta tulee joka syksy kaukolämpöasentaja suorittamaan vuosihuollon.

Huoltomies käy läpi tarkastuslistan, jonka perusteella kirjoitetaan huoltoraportti. Raportin voi katsoa netistä yhtiöstä saatavilla tunnuksilla tai halutessa asiakkaalle toimitetaan paperinen vedos raportista.

Lämmönjakokeskuksessa on kaksi lämmönsiirrintä, joille tehdään huoltotesti. Tarkastuskohtia on useita kymmeniä. Vuosihuollossa käydään lisäksi läpi mm. lämmityksen säätö, mittarit, venttiilit, pumput, varolaitteet, putkisto, liitokset.

Valkeakosken Energialla on noin 660 kaukolämpöasiakasta, joiden joukossa on myös suuria tuotantolaitoksia kotitalouksien lisäksi. Huoltosopimuksen on tehnyt noin 140 asiakasta.

Asiakkaanamme vaikutat hyvinvointiin

Valkeakosken Energian asiakkaana vaikutat paikalliseen hyvinvointiin

Asiakkaan sähkölaskun kokonaiskuluista kolmannes muodostuu sähkönsiirrosta, kolmannes sähköenergiasta ja kolmannes veroista. Näin ollen asiakas pystyy käytännössä vaikuttamaan vain noin kolmannekseen sähkölaskustaan. Sähköenergian osuus on se mitä voidaan kilpailuttaa.

Hinta on vain yksi valintakriteereistä ja monelle asiakkaalle merkitsevää on esim. sähkön ympäristöystävällisyys ja sitä kautta tuotantotapa. Sähkönsiirron osalta asiakashintamme ovat pitkään olleet maan edullisimpien joukossa ja jatkossakin ne tulevat olemaan selvästi alle valtakunnallisen keskihinnan.

Kun miettii ostokriteereitä, on ehkä hyvä tietää, miten meidän asiakkaanamme voi vaikuttaa paikalliseen hyvinvointiin ja tukea yhteisömme tapahtumia, urheilua, lasten ja nuorten harrastamista sekä yhteisten palvelujemme ylläpitoa.

Tue oman yhteisösi hyvinvointia

Paikallisen energiayhtiön näkökulmasta on hyvä tiedostaa, mihin omilla valinnoillamme voi vaikuttaa. Valitsemalla meidät myös sähkösi myyjäksi, tuet aina oman yhteisösi hyvinvointia. Maksoimme vuodelta 2018 1,5 miljoonaa euroa osinkoa omistajallemme Valkeakosken kaupungille. Näillä tuotoilla on merkitystä koko kaupungin palvelujen ylläpitämisessä. Lisäksi maksamme tuloksestamme yhteisöveroa usein jopa satoja tuhansia euroja ja keräämme muita veroja kuten sähköveroa ja arvonlisäveroa miljoonien edestä.

Työllistämme 35 eri ammattilaista, jotka asuvat Valkeakoskella ja ympäristökunnissa. Näin tarjoamme töitä lähialueiden asukkaille ja tuotamme verotuloja myös ympäristökunnille. Haluamme olla vastuullinen työnantaja ja tarjota työntekijöillemme mielenkiintoisen ja haastavan työympäristön.

Ostamme merkittävän määrän palveluita Valkeakoskella. Toimittajaverkostoomme kuuluu satoja yrityksiä, jotka toimittavat meille erilaisia palveluita, materiaaleja ja tekevät meille teknistä urakointia. Kaikki toimittajaverkostomme yritykset on arvioitu ja niiden on todettu täyttävän valintakriteerit.

Pyrimme olemaan mukana asiakkaidemme arjessa. Tuemme monipuolisesti omassa yhteisössämme kulttuuria, urheilua ja yhteiskunnallisten tahojen toimintaa. Meille on tärkeää, että näiden toimijoiden hyvä työ vastaa Valkeakosken Energian arvoja.

Tuemme mm. seuraavia toimijoita: FC Haka, Valkeakosken voimistelijat, Haka juniorit, Hakan hiihtojaosto, Valkeakosken Koskenpojat palloilujaosto, Pallo-Sepot-44, Valkeakosken Pelastakaa lapset ry, Kiekko-Ahmat, Mad Max, Isku-veikot, BLD Ringette -junioritoiminta, Työväen musiikkitapahtuma jne.

Laatu-, ympäristö- ja työturvallisuusjärjestelmät kuuluvat Valkeakosken Energia Oy:n johtamisjärjestelmään ja ne on kaikki sertifioitu ensimmäisen kerran jo vuonna 1998. Ympäristöpolitiikkamme mukaisesti yrityksemme toiminnot toteutetaan rasittaen mahdollisimman vähän luontoa. Käytämme taloudellisesti toteuttamiskelpoisia ratkaisuja ja vähennämme aktiivisesti toiminnoistamme aiheutuvia haittoja. Olemme sitoutuneet Valkeakosken kehittämiseen kestävän kehityksen ehdoilla.

Seuraavalla kerralla kun sinulle tarjotaan sähkösopimusta toisesta yhtiöstä, on hyvä muistaa, mitä kaikkea valintasi merkitsee – sinun valinnallasi on suuri merkitys.

Sähköautoilu – mitä, missä, milloin ja mitä se maksaa

Sähköautot lisääntyvät hurjaa vauhtia, autoalantiedotuskeskuksen tilaston mukaan tämän vuoden kesäkuun loppuun mennessä täyssähköautojen ensirekisteröintejä oli yli 128% koko viime vuoden määrästä, mikä tarkoittaa paria tuhatta myytyä uutta sähköautoa tänä vuonna. Päätimme kirjoittaa juttusarjan, jossa pureudumme faktojen ja käyttäjäkokemusten kautta mahdollisimman kansantajuisesti siihen, mitä sähköauton lataaminen arjessa vaatii, miten se oikeasti tapahtuu ja mitkä ovat
sähköautoilun kustannukset.

Lue juttusarjamme ensimmäinen osa

Lue juttusarjamme toinen osa

Mökki talviteloille

Venetsialaisia eli veneily- ja mökkikauden päätösjuhlia vietetään nyt elokuun viimeisenä viikonloppuna. On siis aika aloittaa mökin laittaminen talviteloille tai ainakin miettiä, mitä asioita tulee ottaa huomioon mökkikauden lopettamisessa. Aloita suunnittelu tarkistamalla paikat ja mieti sitä kautta huolto- ja korjaustarpeet.

Itselleen kannattaa tehdä listaus korjausta ja ehostusta vaativista kohteista, jolloin on helpompi suunnitella näiden toimenpiteiden toteuttamista. Listan avulla voi hahmotella aikatauluja ja sitä, tehdäänkö homma itse, talkoilla vai ulkopuolisen ammattilaisen kanssa. Budjetti on tietenkin oleellinen osa suunnitelman tekoa, joten aikataulua voi rakentaa myös sen pohjalta.

Kesällä on usein tullut mieleen vaikka mitä ideoita mökille. Näiden ideoiden listaus pitää projektit mielessä ja mökilläkin kannattaa korjata paikkoja syksyn ja talven mittaan. Keväällä on sitten projektit valmiina ja voi keskittyä nauttimaan olemisesta työleirin sijaan.

Mökin talviteloille laittaminen riippuu pitkälti siitä, mikä mökin varustelutaso on ja jätetäänkö mökki ihan kylmilleen vai pidetäänkö peruslämpö päälle. Tärkeimpiä asioita on ilmanvaihdosta huolehtiminen ja kylmästä mökistä vesiputkien tyhjennys. Turvallisuusmielessä ykkösasia on rakennusten hyvä lukitus ja arvotavaroiden siirtäminen pois talveksi.

Listasimme pienen muistilistan talveen varautumista varten:

1. Vesi ja lämpö

Mökin talviteloille laittamisessa korostuu lämmitys, joka taas vaikuttaa suoraan kaikkiin vesiasioihin. Jos mökkiä ei ole liitetty vesijohtoverkkoon, mökin voi huoletta jättää talveksi kylmilleen, kunhan tyhjentää kaikki vesiastiat. Jos vesi tulee mökkiin paineellisesti, myös vesiputki pitää tyhjentää, jos mökkiä ei pidetä lämpimänä. Mikäli mökiltä ollaan pois pidempiä aikoja, on myös hyvä sulkea päähana.

Sähkölämmitteisessä mökissä kannatta ylläpitää pientä peruslämpöä, joka varmistaa, että vesiputket eivät jäädy. Jäätyminen saattaa aiheuttaa putkien halkeamisen. Riittävä peruslämpö suojelee myös mökin sähkölaitteita sekä ehkäisee kosteuden aiheuttamia oikosulkuja ja homevaaraa. Sopiva lämpötila on noin 5–10 astetta.

2. Sähköt ja paloturvallisuus

Mökin tärkein turvavaruste on palovaroitin. Se on pakollinen käyttöesine mökillä. Palovaroitin on hyvä uusia joka kymmenes vuosi. Tarkista palohälyttimen toimivuus ja vaihda tarvittaessa paristot. Myös häkä- ja kaasuvaroittimet sekä alkusammutusvälineet on pidettävä kunnossa. Varmista esimerkiksi, että ensi sammutin ei ole vanhentunut.

Sulje sähkölaitteet ja ota töpselit irti seinästä tarvittaessa. Sähköjen pääkatkaisijan voi näin ollen jättää päälle, jolloin sähkönkulutuksesi laskutetaan oikean kulutuksen mukaisesti.

Kaasupullot kannattaa irrottaa talveksi, sulkea huolellisesti ja varastoida hyvin lukolliseen tilaan. Tuhkat pitää poistaa kaikista tulisijoista, sillä kostuessaan se ruostuttaa tulisijan metalliosia. Paloturvallisuuden vuoksi vapaa-ajan asunnon hormi ja tulisijat on nuohottava vähintään kolmen vuoden välein. Milloin sinun mökki on viimeksi nuohuttu?

3. Ilmanvaihto

Kesämökeissä on yleensä painovoimainen ilmanvaihto. Varmista, että venttiilit ovat auki. Jos käyt mökillä, niin muista tuulettaa, jotta sisäilma ei ummehdu eikä tule kosteusvaurioita.
Ikkunat on suljettava talveksi huolellisesti. Jätä tulisijojen hormien pellit hieman raolleen, jotta sitäkin kautta sisäilma vaihtuisi eikä hormi kastuisi liikaa.

4. Rakennusten kattojen tarkistaminen ja hoitaminen

Katon kunto pitää tarkistaa kauden viimeisillä mökkikäynneillä. Katon pitää kestää niin vesisateet kuin lumen paino. Kun lehdet ovat pudonneet puista, katto on kannattaa harjata puhtaaksi. Kattojen läpiviennit on syytä tarkistaa, jotta sadevesi ei pääse kattorakenteisiin. Poista katoilta myös mahdollinen sammal ja siihen kerääntyy helposti metsän roskia. Sammalmättäät voivat vaurioittaa varsinkin huopa- ja tiilikatteita, ja katto voi alkaa vuotaa. Rautakaupoista voi ostaa kemiallista ainetta, joka tappaa parissa päivässä sammaleet, jolloin ne on helppo kaapia.

Myös vesirännit ja syöksytorvet pitää puhdistaa. Lehtipuiden lehtien lisäksi havupuiden varistamat neulaset täyttävät rännejä, jolloin vesi helposti vuotaa kattorakenteisiin ja seiniin.

5. Omaisuuden suojaaminen ja asumisen merkit myös talvella

Murrot ovat kesämökkipitäjissä krooninen ongelma, josta tuskin päästään eroon. Niitä tehdään ympäri vuoden, mutta pimenevinä syysiltoina murrot lisääntyvät. Syksyisin murroista tehdään noin kolmannes. Kesäasunnoissa on usein helposti mukaan otettavaa ja rahaksi muutettavaa tavaraa, kuten vanhaa tavaraa, antiikkia ja Arabiaa.

On suositeltavaa käydä mökillä säännöllisesti myös talvella, esimerkiksi kuukauden välein. Tee lumityöt ja jätä vaikka pitkään palava kynttilä lyhtyyn näkyvälle paikalle, jolloin mökistä välittyy talviasutun vaikutelma. Jos tämä ei onnistu, olisi hyvä pyytää mökkinaapuria tai paikallisia asukkaita seuraamaan mökin seudulla liikkuvia ja tekemään puolestasi vaikka jalanjälkiä pihalumeen.

6. Pihan kasvuston hoitaminen

Syksyllä lehtien putoamisen jälkeen on hyvä kaataa huonokuntoiset puut, jotta lumi ja myrsky eivät kaada niitä mökin tai muiden rakennusten päälle. Uutta kasvustoa on myös syytä karsia, jotta piha- ja metsäalueet pysyvät siisteinä ja kasveille jää kasvualaa.
Piha-alueita voi myös lannoittaa, ja siihen kelpaa hyvin kompostimulta tai ruohonleikkurilla silputut puiden lehdet. Rautakaupoista saa tietenkin syyslannoitteita, jos haluaa päästä hieman pienemmällä työmäärällä.

7. Muut huomioitavat asiat

Mökkirannan laituri kannattaa pestä harjalla tai terassipesurilla. Mikäli mahdollista, nosta laituri ylemmäs rantaa, jotta jäät eivät ylety vahingoittamaan sitä.
Moottoriveneen moottori tyhjennetään, puhdistetaan ja lukitaan asianmukaisesti.
Lasikuituvene kannattaa kääntää nurinpäin talveksi. Puuvene kannattaa myös kääntää ja sen lisäksi laittaa päälle kevytpeite.

Olethan määrittänyt mökkisi tarkan sijainnin hätätilanteen varalta? Hätäkeskuslaitoksen karttakoordinaattipalvelu auttaa mökkiläisiä, veneilijöitä ja muita luonnossa liikkujia määrittämään tarkan sijaintinsa. Voit ladata 112-appsin omasta sovelluskaupastasi. 112.fi-sivustolta saat printattu mökin seinään ripustettavan A4:n hätätilanteen varalta.

 

Projektit ja paikkojen kunnostaminen aiheuttavat työmäärän lisäksi yleensä kustannuksia. Tarkistamalla ja kilpailuttamalla ainakin mökin sähkösopimuksen ja vakuutukset voi saada pientä säästöä aikaiseksi, ja alkupääomaa projekteihin.

Katso meidän sähkösopimukset ja katso onko sinun mahdollista säästää.

Pidennä kesää terassilämmittimellä

Kesälomat alkavat olla pidettyjä ja koulut ovat käynnistyneet. Ulkona elämä alkaa siirtymään syyskelejä kohden ja moni meistä miettii, kuinka kesäkautta saisi pidennettyä. Erilaisten ulkolämmittimien avulla voi pidentää oman parvekkeen, kuistin tai terassin käyttökautta jopa kuukausilla. Tarjolla on paljon erilaisia vaihtoehtoja, kuten säteilylämmittimiä, kvartsilämmittimiä ja kaasulämmittimiä. Parhaat laitteet antavat täyden lämmön hetkessä ja säästävät sähköä. Hintahaitari ulottuu alle sadasta eurosta tuhansiin euroihin

Terassin lämmityksen suunnittelussa on hyvä ottaa huomioon seuraavat asiat:

 • Arvioi, miten tehokkaan lämmittimen tarvitset.
 • Tähän luonnollisesti vaikuttaa, millaista tilaa olet lämmittämässä.
 • Mieti tilan ja kalusteiden mukaan, olisiko kaksi pientä lämmitintä parempi vaihtoehto kuin yksi iso.
 • Selvitä lämmittimen säteilykuvion laajuus. Näin lämmittimen sijoittaminen on helpompaa.
 • Huomioi myös esteettisyys: millainen lämmitin sopii tilaasi?
 • Varmista, että asunnon sulakkeen koko riittää. Yleensä terassipistorasian koko on riittävä.
 • Taloyhtiössä kannattaa tarkistaa isännöitsijältä asennuksen luvantarve.
 • Palkkaa sähkömies asentamaan lämmitin, jos kyseessä ei ole itse asennettava pistotulpallinen malli.
 • Lämmittimen voi kiinnittää kattoon, seinälle tai omaan jalustaan.

Kaasulämmitttimet

Kaasulämmitin on todella monikäyttöinen lämmöntuottaja. Kaasulämmittimet ovat yleisesti helposti liikuteltavia, ja ne sopivat erinomaisesti lämmittämiseen esimerkiksi mökillä. Kaasulämmitin antaa alkulämmön nopeasti, ja sen avulla pidät lämpöä yllä tehokkaasti pidemmänkin aikaa. Kaasulämmitin on helppokäyttöinen: lämmityksen eteen ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin yhdistää kaasupullo lämmittimeen ja kääntää nuppia.

 • tuottaa lämpöä nopeasti ja helposti
 • helppokäyttöinen
 • lämmittää tehokkaasti suuremmankin tilan
 • ei kuluta sähköä, mutta vaatii kaasupullojen täyttämistä ja vaivaa
 • pitää lämpöä yllä tehokkaasti
 • on helppo siirtää paikasta toiseen
 • ei sovellu sisäkäyttöön.

Infrapunalämmittimet

Infrapunalämmitin eli säteilylämmitin tarjoaa edullisen vaihtoehdon terassin tai parvekkeen lämmittämiseen. Lämmittimen ansiosta saat nauttia mukavasta lämmöstä, vaikka ulkona on kylmä. Infrapunalämmitin sopii erityisesti pienten tilojen, kuten lasitetun parvekkeen, lämmittämiseen. Infrapunalämmitin lämmittää kohteensa suoraan, vaikka ilma sen ympärillä olisi viileämpää. Lämmitin asennetaan yleensä joko seinään tai kattoon.

 • on äänetön
 • helppo sijoittaa kattoon tai seinään
 • lämmittää kohteensa suoraan ja tehokkaasti
 • ei valaise ympäristöä liikaa
 • soveltuu myös sisätilojen lämmittämiseen
 • on turvallinen

Kvartsilämmittimet

Kvartsilämmitin lämmittää ainoastaan ihmisiä ja kohteita, ei lainkaan ilmaa näiden ympärillä. Kvartsilämmitin on erityisen kätevä ulkotiloissa, koska tuuli ei vie lämpöä mukanaan. Sen avulla voit nauttia hetkistä terassilla säästä riippumatta. Kvartsilämmittimet sopivat ulkotilojen lisäksi myös sisätilojen lämmitykseen. Sen voi ottaa pikaiseksi avuksi esimerkiksi kesämökin tai autotallin lämmitykseen.

 • saavuttaa täyden tehon sekunneissa virran kytkemisen jälkeen
 • on sähkökäyttöisenä äänetön
 • ei tuhlaa energiaa ympäröivään ilmaan, vaan lämmittää ainoastaan kohteen
 • on hajuton ja kestävä
 • on helppo asentaa ja käyttää.

Iso Jussi ajeli siististi sähköllä

Iso Jussi matkaan jo käy – vuosi taaksepäin sähköautoa testaamassa

Kun elokuussa Facebookia selatessani huomasin, että Hyundai hakee kolmea sähköautoilusta kiinnostunutta mukaan autokuntaan, joka osallistuu syyskuun alussa ”Yhdessä Sähköllä” – tapahtumaan, jonka järjestivät Fortum ja OP Kulku, päätin välittömästi hakea mukaan. Olen ollut jo pitkään kiinnostunut erilaisista sähköllä toimivista ajoneuvoista ja työssäni kohtaan säännöllisesti asiakkaita, jotka ovat hankkineet sähköauton tai sellaisen hankintaa suunnittelevat. Uskoin saavani reissusta lisää työkaluja siihen, minkälainen sähkösopimus sähköautoilijalle parhaiten sopii. Toki ei pidä sivuuttaa sitä tosiasiaa, että ikuinen autohullu pääsisi tuliterän Hyundai Ioniq Electricin rattiin ja samalla ensimmäistä kertaa elämässään ajamaan täyssähköautoa. Enpä siis olisikaan voinut olla iloisempi, kun elokuun lopussa sain puhelun, jossa kerrottiin, että olin yksi mukaan valituista hakijoista.

Asiallinen autokunta

Soittaja oli Anu Hyundailta. Hän toimisi autokuntamme johtajana. Anun lisäksi autokuntaamme kuuluivat Pete, jolla ei minun laillani ainakaan vielä ole sähköautoa ja Jonni, jolla taas on pitkä kokemus sähköautoista ja joka itsekin omistaa Ionic Electricin. Matkan aikana kävimmekin pitkiä keskusteluja sähköautoilusta ja kaikesta siihen liittyvästä. Niissä Anun ja Jonnin tietämys oli enemmän, kuin tarpeen sillä olinhan päättänyt käyttää tilaisuuden hyväkseni ja ottaa selville kaiken, mikä sähköautoilussa on ikinä mieltäni askarruttanut – vaan eipä askarruta enää.

Kohti Himosta ja takaisin

Matkamme määränpäänä oli siis ”Yhdessä Sähköllä”- tapahtuma, jonka mainitut Fortum ja OP Kulku järjestivät Himoksella. Autokunta, jonka muut jäsenet ovat pääkaupunkiseudulta poimi minut kyytiin Valkeakosken Energian toimipisteeltä, Roineenkatu 24:stä. He olivat ladannet välillä auton Hyvinkäällä. Matka jatkui Valkeakoskelta tietä 310 Kangasalle ja Kangasalta tietä 58 Orivedelle. Orituvalla latasimme hetken autoa ja jatkoimme sitten määränpäähämme Himokselle, jossa vietimme leppoisan iltajuhlan maittavan illallisen ja sähköautoasioiden merkeissä. Lauantaiaamuna lähdimme hyvin nukutun yön ja tukevan aamupalan jälkeen paluumatkalle. Ajoimme Tampere – Jyväskylä – tietä Suinulaan, josta poikkesimme ”isolta tieltä” kohti Kangasalan keskustaa, sieltä 310:iä Valkeakoskelle, josta vanhaa Sääksmäentietä Sääksmäelle, jossa jäin kyydistä pois ja muu autokunta jatkoi 3-tielle ja kotia kohti.

Tiedonjanoni lisäksi myös ajamisen himoni sai mukavasti lievitystä, kun sain olla Ioniqin puikoissa mennessä Valkeakoskelta Orituvalle ja tullessa Himoksesta Sääksmäelle. Pakko myöntää, että pikkuisen jänskättikin, kun en ikinä ollut sähköautoa ajanut. Olisiko moderni kulkine liian herkkä ison miehen 47:lle? No ei tosiaankaan ollut. Autoa oli erittäin helppo käsitellä ja kaasupolkimen (vai pitäisikö sähköisten kosketinsoittimien mukaan käyttää termiä ”expressio-pedaali) herkkyys oli juuri sopiva ja näin ollen sähkömoottoria oli helppo käskyttää. Istuimet olivat mukavat ja niissä oli riittävästi sivuttaispitoa, hallintalaitteiden ergonomia tuntui heti luontevalta ja isompikin köriläs mahtui hyvin niin kuskin kuin pelkääjänkin paikalle. Hyvän ajoasennon löytäminen ei todellakaan ollut työlästä. Niin tien päällä kuin kaupungissakin ajamisen helppous ja mukavuus olivat päällimäiset vaikutelmat. Ohjaus oli sopivan tarkka ja vaste hyvä. Kaupunkioloissa ketterän oloinen auto käyttätyi maantienopeuksissa rauhallisesti ja tasapainoisesti. Kangasalantien ja Orivedentien maukkaisiin mutkiin Ioniq taittui helposti ja eleettömästi. Onnistuneen alustarakenteen / jousituksen lisäksi tämä on varmasti auton 50/50-painojakauman ansiota, jonka taas mahdollistaa mm uudenaikainen kompakti ja kevyt litium-ioni-polymeeriakku, joka monista kilpailijoista poiketen on sijoitettu taka-akselistolle.

Mukavaa matkantekoa.

Se, mikä jaksoi sähköautolla ajamisessa yllättää, oli äänettömyys. Varsinkin risteyksiin ym pysähdyttäessä tuli useinkin mieleen, että nytkö tämä sitten sammui? Sähköautoapa ei ajeta takapuolituntumalla, kuten olen tottunut jo neljäkymmentä vuotta moottorikäyttöisiä ajoneuvoja ajamaan.Itse asiassa ainakin osin ajetaan: nyt vaan piti oppia aistimaan, mitä vakosamettihousujen ja valtatien välillä tapahtui. Asiaa helpottikin sitten ”päristimen” puuttuminen. Hiljaisuudessa on aina hyötynsä. Eipä tarvinnut keskustellessa korottaa ääntään, kun hyvin maltilliset rengasäänet ja hyvän äänieristyksen ohella kiitettävän matala ilmanvastuskerroin (0,24) pitivät matkustamon hiljaisena.

Halpaa huvia

Käyttökustannuksiltaan sähköauto on muihin verrattuna ylivertainen. Esimerkiksi Ioniq kulutti keskimäärin 13 kilowattituntia sadalla kilometrillä, mikä on kustannuksena noin puolestatoista kahteen ja puoleen euroon latauspaikasta riippuen. Jokainen osaa varmasti laskea, minkä verran sillä saisi menovettä ”perinteisempään” autoon. Myös huollot ovat huomattavasti halvempia, sillä ei ole esim vaihdettavia öljyjä yms. Koeajoautomme 15 000 kilometrin määräaikaishuolto maksaa vajaan satasen, kun vastaavankokoisen bensa-auton kohdalla se on keskimäärin kolme kertaa kalliimpaa. Ihan pikkujuttu eivät ole myöskään erilaisten kauppaliikkeiden tarjoamat ilmaiset latauspisteet ja kun sähköautoja alkaa jo saamaan ”tavallisen perheautonkin” hinnalla, on esim ruuhkavuosien paineissa ponnistelevalle lapsiperheelle tällä asialla todellista taloudellista merkitystä. Ja toki monelle muullekin.

Mikä sitten mietityttää?

Lataaminen ja siitä johtuva tarkemman matkasuunnittelun tarve pisti hieman pohtimaan muuten sähköautoilun ”mutkattomuutta”. Sähköautoilijan pitää olla selvillä erilaisista latausstandardeista, niiden latausnopeuksista ja siitä, mitkä niistä passaavat omaan pirssiin. Vaikka ”tankillinen” maksaisikin vain kolme euroa, sen täyttäminen voi kestää jopa tunteja. Tämä toki ääritilanteessa, eikä autoa aina latauspisteellä ladatakaan täyteen vaan usein sen verran, että ilman tiellejäämisen pelkoa pääsee huoletta seuraavalle latausasemalle. Latauspistekarttoja löytyy useista nettipalveluista ja esim Ioniqin navigaattori näytti lähimmät pisteet kartallaan, mutta en ole kovinkaan vakuuttunut yhdenkään palvelun täydellisestä kattavuudesta. Tutuilla nurkilla ja reiteillä kukin tietenkin tietää muutenkin, missä autoaan voi ladata ja kotonahan se silmäterä sitten ladataan kaikessa rauhassa täyteen. Esim Ioniqin lataaminen täyteen normaalista valovirtapistokkeesta kestää 12 tuntia, erikseen asennettavasta 32 amppeerin kotilatausasemasta 4,5 tuntia ja julkisella 50 kW:n tehoisella latausasemalla lataukseen kuluu 30 minuuttia tai sitten100 kW:n tehoisella 23 minuuttia. Mainitut latausajat siis tyhjästä täyteen. Valkeakoskelta löytyy tällä hetkellä kaksi julkista latauspistettä: Ulvajankatu 1:ssä, Lepänkorvan parkkipaikalla ja Koskikaran kattoparkissa.

Monimuotoiset maksutavat

Riippuen palveluntarjoajasta lataus maksetaan joko tunnistautumalla rfid-kortilla / -avaimen tai mobiiliaplikaatiolla ja niihin liitetyllä maksukortilla, joka voi olla vaikka ”vain” visa electron (varsinaista luottokorttia ei siis tarvita, kunhan tilillä on ladatessa katetta) tai sitten sms-viestillä, jolloin lataus veloitetaan puhelinlaskulla. Poikkeuksena esim Motonetin ei-kanta-asiakkaat maksavat latauksen erikseen ostettavilla latauslipukkeilla. Ilmaisissa pisteissähän ei sitten maksutapoja tarvitse miettiä. Mielenkiinnolla odotan, koska Audin ideoima lataustapa, jossa maksuäly on autossa itsessään, tulee markkinoille. Teslallahan tämä jo  on käytössä, kun latauksen ilmaisuus perustuu auton vin-koodiin. Myös normaaleilla maksukorteilla polttoaineautomaattien tapaan, ilman ylimääräisiä tunnistautumiskuvioita toimivilla latauspisteillä luulisi olevan kovinkin tilausta.

Lopputulema

Sähköautolla ajaminen on ehdottomasti ekoteko. Sen lisäksi se on vielä mahdottoman edullista ja kivaa. Vaikka sähköautoilijat nyt ehkä ovatkin hieman ”pioneerin” asemassa, se huoli on äkkiä taputeltu. Latausasemia tulee koko ajan lisää, sähköautot kehittyvät ja niiden hinnat laskevat. Myös taloyhtiöiden kannattaa olla aktiivisia ja ruveta tarjoamaan latauspisteitä asukkailleen. Kotilataus ei voi olla omakotiasujien yksinoikeus. Samoin verkkoyhtiöiden pitää olla hereillä: yleistyvät pikalatausasemat ja niiden jatkuvasti lisääntyvät tehot asettavat myös omat vaatimuksensa energiantarpeelle. Lisäksi on sanomattakin selvää, että hiilijalanjäljettömän energiantuotannon määrää on maassamme jatkossakin mm sähköautoilun tarpeista johtuen kasvatettava. Sähköauto on päivä päivältä yhä useamman ulottuvilla; ne eivät ole enää vähään aikaan olleet pelkästään kalliita luksusautoja, vaan myös ”tavallisen autonkäyttäjän” ajoihin ja kukkarolle passaavia kulkineita tulee koko ajan markkinoille. Autokuntamme viisiovinen  perheauto maksaa varusteista riippuen hieman alle 40 000 ja nettiautossa oli myynnissä yli 150 käytettyä sähköautoa. Reilulla kymppitonnilla näytti saavan jo varsin mainionoloisen ajopelin. Sähköautot tulevat – ja se on kyllä hyvä se

TOIMITUKSEN HUOMIO:

Pari päivitystä vuosi sitten kirjoitettuun, edelleen ajankohtaiseen juttuun: Täyssähköautot, ottavat yhä voimakkaammin jalansijaa liikenteessä. Niiden myynti on kasvanut n 113% ja käytettyjäkin näytti nettiautossa olevan yli 270 hintojen lähtiessä edelleen n 10 000 €:sta. Julkisia latauspisteitäkin on maassamme jo kiitettävästi, eli n 2500 kpl, kun esim bensa-asemia on n 1800 kpl

Kirjoittaja; Juhani Fredrikson, Valkeakosken Energia Oy

Valon päivänä iloitaan pimeän ajan päättymisestä

Valon päivänä iloitaan pimeän ajan päättymisestä. Valon päivä korostaa valon ja henkilökohtaisen tuen merkitystä läheisen hyvinvoinnille. Valon päivä ajoittuu pimeään vuoden aikaan, jolloin valo alkaa askel askeleelta voittaa pimeyttä. Valolla on suuri merkitys ihmisen henkiselle hyvinvoinnille. Keräsimme aiemmista blogeistamme kokoon vinkit, joilla voidaan hyödyntää valon vaikutusta itseemme ja vielä energiatehokkaasti.

Luonnonvalosta energiatehokkaisiin lamppuihin

Keinovaloa voimakkaampaa luonnonvaloa kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan. Sammuta valot kirkkaana päivänä ja aina, kun et tarvitse niitä, esimerkiksi aina kun tila on käyttämättä yli 10 minuuttia.

Vaihda hehkulamppu led-lamppuun tai energiansäästölamppuun. Valitse myös oikea lamppu oikeaan paikkaan. Käytä apuna esimerkiksi lampunvalintakonetta. Varmista riittävä valon määrä: unohda watit ja valitse lumeneita (lm). Vanhaa 60 W:n hehkulamppua vastaa led- tai energiansäästölamppu, jonka valovirta on 800 lumenia.

Oikea valaisin oikeaan paikkaan

Suunniteltaessa kodin valaistusratkaisuja, kannattaa käyttää hetki myös energiatehokkuuden miettimiseen. Asennusvaiheessa tehdään päätös myös valaistuksen tulevista käyttökustannuksista. Valaistuksen energiankulutus riippuu monesta seikasta: lampuista, valaisimista, valaisimien sijoittelusta ja jopa huoneiden seinäpintojen väristä. Valojen käyttö vain silloin, kun niitä tarvitaan, on tärkeimpiä yksittäisiä seikkoja: valaistuksen ohjauksessa voidaan hyödyntää automatiikkaa, esimerkiksi liiketunnistimia, hämäräkytkimiä, ajastimia, jne.

Yleisvalaistukseen kannattaa valita sellainen valaisin, joka jakaa valon mahdollisimman tasaisesti koko huoneeseen. Valaisin voi antaa valoa joko suoraan alaspäin tai epäsuorasti katon kautta, jolloin saadaan tasaisempi valaistus ja vältytään häikäisyltä.

Kohdevalaisimilla voidaan korostaa huonekaluja, seinäpintoja tai käyttää niitä työpisteen valaisuun tai lukuvalona. Yleisvalaistuksen toteuttaminen pelkästään kohdevaloilla lisää helposti energiankulutusta ja saattaa johtaa ikävään häikäisyyn.

Valaistuksen ohjaus

Valaistuksen ohjauksella vältetään valojen tarpeeton palaminen ja samalla säästetään sähköä. Luonnonvaloa kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan, joten jätä valot sytyttämättä kirkkaana päivänä.

Perinteisten valokatkaisijoiden tilalle tai rinnalle voidaan asentaa esimerkiksi liiketunnistimia, jotka sytyttävät valot huoneeseen mentäessä ja sammuttavat ne huoneesta poistumisen jälkeen. Kytkennät voi suunnitella myös niin, että koko talon valaistus sammuu yhdestä katkaisijasta oven vierestä. Lähestymiskytkin sytyttää ulko-ovien ja kulkuteiden valaistuksen liiketunnistimien avulla.

Ulkovalojen ohjaus on tehokas tapa sekä vähentää energiankäyttöä että lisätä liikkumisen turvallisuutta ja ehkäistä ilkivaltaa. Pihan yleisvalaistusta voi ohjata hämäräkytkimellä tai hämärä- ja kellokytkimen yhdistelmällä. Lähestymiskytkin sytyttää ulko-ovien ja kulkuteiden valaistuksen liiketunnistimien avulla.

Energiansäästölamppu sopii suljettuihin ulkovalaisimiin. Markkinoilla on myös hämäräkytkimellä varustettuja sekä himmennettäviä energiansäästölamppuja.

Kierrätä käytetyt lamput oikein

Energiansäästölamput ja led-lamput palautetaan sähkö- ja elektroniikkaromun keräyspisteeseen (SER). Useimmat lamppuja myyvät liikkeet vastaanottavat käytettyjä lamppuja ilman ostovelvoitetta. Lisätietoja Lampputiedon verkkopalvelusta.

Sähköauto – Puhdas luonto ja omatunto!

Suomessa on tällä hetkellä noin 1 658 sähköautoa ja määrä on kasvussa. Hallituksen tavoitteena on kasvattaa määrä 250 000 sähköautoon 2030 mennessä. Sähköauton suuria hyötyjä on, että sen moottori on hiljainen, lataaminen on edullista ja mikä parasta: sähköautoilu säästää luontoa.

Luontoystävällisyys onkin monelle se painavin syy valita sähköauto. Sähköautolla voi merkittävästi pienentää omaa hiilijalanjälkeään. Auton voi ladata täysin esim. vesivoimalla tehdyllä sähköllä. Valkeakosken Energia suosii sähkönostossa ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja ja toimittaa asiakkailleen tuuli ja vesivoimasta jalostettua sähköä. Omilla valinnoillaan pystyy helposti säästämään luontoa ja omatuntokin pysyy puhtaana.

 

Valkeakosken Energia haluaa olla mukana tukemassa sähköautoilua ja toi sähköautojen latauksen Valkeakosken keskustaan osana Virta-latausverkostoa (Ulvajankatu 6). Tavoitteena on mahdollistaa liikenteen sähköistyminen alueella.

 

“Olemme vahvasti uusiutuvan energian ja puhtaan liikenteen kannalla. Sähköautojen tukeminen on luonnollinen osa toimintaamme. Haluamme näyttää alueen asukkaille, että sähköauton hankinta on käytännössä mahdollista”, kertoo Valkeakosken Energian kehitysjohtaja Reijo Lehtonen.

Valkeakosken keskustassa on neljä standardien mukaista keskinopeaa latauspistettä julkisessa käytössä. Latauspisteet on liitetty Suomen johtavaan Virta-latausverkostoon, jonka kautta tuhannet sähköautoilijat voivat käyttää latauspisteitä ja maksaa latauksesta.

 

Latausohje

 

Sähköauton hankintatuki

Uuden sähköauton ostaja tai pitkäaikaisvuokraaja voi saada 2000 euroa valtion hankintatukea vuosina 2018–2021. Lue lisää Trafin sivuilta

Meiltä saat vihreää sähköä – Käyttämäsi sähkö on 100% vesisähköä

Valkeakosken Energia on myynyt ympäristöystävällistä alkuperävarmennettua vesisähköä vuodesta 2010 alkaen. Olemme mukana vaikuttamassa siihen, että tulevillakin sukupolvilla on mahdollisuus nauttia puhtaasta luonnosta.

Lue lisää Valkeakosken Energian ympäristöpolitiikasta