Pidennä kesää terassilämmittimellä

Kesälomat alkavat olla pidettyjä ja koulut ovat käynnistyneet. Ulkona elämä alkaa siirtymään syyskelejä kohden ja moni meistä miettii, kuinka kesäkautta saisi pidennettyä. Erilaisten ulkolämmittimien avulla voi pidentää oman parvekkeen, kuistin tai terassin käyttökautta jopa kuukausilla. Tarjolla on paljon erilaisia vaihtoehtoja, kuten säteilylämmittimiä, kvartsilämmittimiä ja kaasulämmittimiä. Parhaat laitteet antavat täyden lämmön hetkessä ja säästävät sähköä. Hintahaitari ulottuu alle sadasta eurosta tuhansiin euroihin

Terassin lämmityksen suunnittelussa on hyvä ottaa huomioon seuraavat asiat:

 • Arvioi, miten tehokkaan lämmittimen tarvitset.
 • Tähän luonnollisesti vaikuttaa, millaista tilaa olet lämmittämässä.
 • Mieti tilan ja kalusteiden mukaan, olisiko kaksi pientä lämmitintä parempi vaihtoehto kuin yksi iso.
 • Selvitä lämmittimen säteilykuvion laajuus. Näin lämmittimen sijoittaminen on helpompaa.
 • Huomioi myös esteettisyys: millainen lämmitin sopii tilaasi?
 • Varmista, että asunnon sulakkeen koko riittää. Yleensä terassipistorasian koko on riittävä.
 • Taloyhtiössä kannattaa tarkistaa isännöitsijältä asennuksen luvantarve.
 • Palkkaa sähkömies asentamaan lämmitin, jos kyseessä ei ole itse asennettava pistotulpallinen malli.
 • Lämmittimen voi kiinnittää kattoon, seinälle tai omaan jalustaan.

Kaasulämmitttimet

Kaasulämmitin on todella monikäyttöinen lämmöntuottaja. Kaasulämmittimet ovat yleisesti helposti liikuteltavia, ja ne sopivat erinomaisesti lämmittämiseen esimerkiksi mökillä. Kaasulämmitin antaa alkulämmön nopeasti, ja sen avulla pidät lämpöä yllä tehokkaasti pidemmänkin aikaa. Kaasulämmitin on helppokäyttöinen: lämmityksen eteen ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin yhdistää kaasupullo lämmittimeen ja kääntää nuppia.

 • tuottaa lämpöä nopeasti ja helposti
 • helppokäyttöinen
 • lämmittää tehokkaasti suuremmankin tilan
 • ei kuluta sähköä, mutta vaatii kaasupullojen täyttämistä ja vaivaa
 • pitää lämpöä yllä tehokkaasti
 • on helppo siirtää paikasta toiseen
 • ei sovellu sisäkäyttöön.

Infrapunalämmittimet

Infrapunalämmitin eli säteilylämmitin tarjoaa edullisen vaihtoehdon terassin tai parvekkeen lämmittämiseen. Lämmittimen ansiosta saat nauttia mukavasta lämmöstä, vaikka ulkona on kylmä. Infrapunalämmitin sopii erityisesti pienten tilojen, kuten lasitetun parvekkeen, lämmittämiseen. Infrapunalämmitin lämmittää kohteensa suoraan, vaikka ilma sen ympärillä olisi viileämpää. Lämmitin asennetaan yleensä joko seinään tai kattoon.

 • on äänetön
 • helppo sijoittaa kattoon tai seinään
 • lämmittää kohteensa suoraan ja tehokkaasti
 • ei valaise ympäristöä liikaa
 • soveltuu myös sisätilojen lämmittämiseen
 • on turvallinen

Kvartsilämmittimet

Kvartsilämmitin lämmittää ainoastaan ihmisiä ja kohteita, ei lainkaan ilmaa näiden ympärillä. Kvartsilämmitin on erityisen kätevä ulkotiloissa, koska tuuli ei vie lämpöä mukanaan. Sen avulla voit nauttia hetkistä terassilla säästä riippumatta. Kvartsilämmittimet sopivat ulkotilojen lisäksi myös sisätilojen lämmitykseen. Sen voi ottaa pikaiseksi avuksi esimerkiksi kesämökin tai autotallin lämmitykseen.

 • saavuttaa täyden tehon sekunneissa virran kytkemisen jälkeen
 • on sähkökäyttöisenä äänetön
 • ei tuhlaa energiaa ympäröivään ilmaan, vaan lämmittää ainoastaan kohteen
 • on hajuton ja kestävä
 • on helppo asentaa ja käyttää.

Iso Jussi ajeli siististi sähköllä

Iso Jussi matkaan jo käy – vuosi taaksepäin sähköautoa testaamassa

Kun elokuussa Facebookia selatessani huomasin, että Hyundai hakee kolmea sähköautoilusta kiinnostunutta mukaan autokuntaan, joka osallistuu syyskuun alussa ”Yhdessä Sähköllä” – tapahtumaan, jonka järjestivät Fortum ja OP Kulku, päätin välittömästi hakea mukaan. Olen ollut jo pitkään kiinnostunut erilaisista sähköllä toimivista ajoneuvoista ja työssäni kohtaan säännöllisesti asiakkaita, jotka ovat hankkineet sähköauton tai sellaisen hankintaa suunnittelevat. Uskoin saavani reissusta lisää työkaluja siihen, minkälainen sähkösopimus sähköautoilijalle parhaiten sopii. Toki ei pidä sivuuttaa sitä tosiasiaa, että ikuinen autohullu pääsisi tuliterän Hyundai Ioniq Electricin rattiin ja samalla ensimmäistä kertaa elämässään ajamaan täyssähköautoa. Enpä siis olisikaan voinut olla iloisempi, kun elokuun lopussa sain puhelun, jossa kerrottiin, että olin yksi mukaan valituista hakijoista.

Asiallinen autokunta

Soittaja oli Anu Hyundailta. Hän toimisi autokuntamme johtajana. Anun lisäksi autokuntaamme kuuluivat Pete, jolla ei minun laillani ainakaan vielä ole sähköautoa ja Jonni, jolla taas on pitkä kokemus sähköautoista ja joka itsekin omistaa Ionic Electricin. Matkan aikana kävimmekin pitkiä keskusteluja sähköautoilusta ja kaikesta siihen liittyvästä. Niissä Anun ja Jonnin tietämys oli enemmän, kuin tarpeen sillä olinhan päättänyt käyttää tilaisuuden hyväkseni ja ottaa selville kaiken, mikä sähköautoilussa on ikinä mieltäni askarruttanut – vaan eipä askarruta enää.

Kohti Himosta ja takaisin

Matkamme määränpäänä oli siis ”Yhdessä Sähköllä”- tapahtuma, jonka mainitut Fortum ja OP Kulku järjestivät Himoksella. Autokunta, jonka muut jäsenet ovat pääkaupunkiseudulta poimi minut kyytiin Valkeakosken Energian toimipisteeltä, Roineenkatu 24:stä. He olivat ladannet välillä auton Hyvinkäällä. Matka jatkui Valkeakoskelta tietä 310 Kangasalle ja Kangasalta tietä 58 Orivedelle. Orituvalla latasimme hetken autoa ja jatkoimme sitten määränpäähämme Himokselle, jossa vietimme leppoisan iltajuhlan maittavan illallisen ja sähköautoasioiden merkeissä. Lauantaiaamuna lähdimme hyvin nukutun yön ja tukevan aamupalan jälkeen paluumatkalle. Ajoimme Tampere – Jyväskylä – tietä Suinulaan, josta poikkesimme ”isolta tieltä” kohti Kangasalan keskustaa, sieltä 310:iä Valkeakoskelle, josta vanhaa Sääksmäentietä Sääksmäelle, jossa jäin kyydistä pois ja muu autokunta jatkoi 3-tielle ja kotia kohti.

Tiedonjanoni lisäksi myös ajamisen himoni sai mukavasti lievitystä, kun sain olla Ioniqin puikoissa mennessä Valkeakoskelta Orituvalle ja tullessa Himoksesta Sääksmäelle. Pakko myöntää, että pikkuisen jänskättikin, kun en ikinä ollut sähköautoa ajanut. Olisiko moderni kulkine liian herkkä ison miehen 47:lle? No ei tosiaankaan ollut. Autoa oli erittäin helppo käsitellä ja kaasupolkimen (vai pitäisikö sähköisten kosketinsoittimien mukaan käyttää termiä ”expressio-pedaali) herkkyys oli juuri sopiva ja näin ollen sähkömoottoria oli helppo käskyttää. Istuimet olivat mukavat ja niissä oli riittävästi sivuttaispitoa, hallintalaitteiden ergonomia tuntui heti luontevalta ja isompikin köriläs mahtui hyvin niin kuskin kuin pelkääjänkin paikalle. Hyvän ajoasennon löytäminen ei todellakaan ollut työlästä. Niin tien päällä kuin kaupungissakin ajamisen helppous ja mukavuus olivat päällimäiset vaikutelmat. Ohjaus oli sopivan tarkka ja vaste hyvä. Kaupunkioloissa ketterän oloinen auto käyttätyi maantienopeuksissa rauhallisesti ja tasapainoisesti. Kangasalantien ja Orivedentien maukkaisiin mutkiin Ioniq taittui helposti ja eleettömästi. Onnistuneen alustarakenteen / jousituksen lisäksi tämä on varmasti auton 50/50-painojakauman ansiota, jonka taas mahdollistaa mm uudenaikainen kompakti ja kevyt litium-ioni-polymeeriakku, joka monista kilpailijoista poiketen on sijoitettu taka-akselistolle.

Mukavaa matkantekoa.

Se, mikä jaksoi sähköautolla ajamisessa yllättää, oli äänettömyys. Varsinkin risteyksiin ym pysähdyttäessä tuli useinkin mieleen, että nytkö tämä sitten sammui? Sähköautoapa ei ajeta takapuolituntumalla, kuten olen tottunut jo neljäkymmentä vuotta moottorikäyttöisiä ajoneuvoja ajamaan.Itse asiassa ainakin osin ajetaan: nyt vaan piti oppia aistimaan, mitä vakosamettihousujen ja valtatien välillä tapahtui. Asiaa helpottikin sitten ”päristimen” puuttuminen. Hiljaisuudessa on aina hyötynsä. Eipä tarvinnut keskustellessa korottaa ääntään, kun hyvin maltilliset rengasäänet ja hyvän äänieristyksen ohella kiitettävän matala ilmanvastuskerroin (0,24) pitivät matkustamon hiljaisena.

Halpaa huvia

Käyttökustannuksiltaan sähköauto on muihin verrattuna ylivertainen. Esimerkiksi Ioniq kulutti keskimäärin 13 kilowattituntia sadalla kilometrillä, mikä on kustannuksena noin puolestatoista kahteen ja puoleen euroon latauspaikasta riippuen. Jokainen osaa varmasti laskea, minkä verran sillä saisi menovettä ”perinteisempään” autoon. Myös huollot ovat huomattavasti halvempia, sillä ei ole esim vaihdettavia öljyjä yms. Koeajoautomme 15 000 kilometrin määräaikaishuolto maksaa vajaan satasen, kun vastaavankokoisen bensa-auton kohdalla se on keskimäärin kolme kertaa kalliimpaa. Ihan pikkujuttu eivät ole myöskään erilaisten kauppaliikkeiden tarjoamat ilmaiset latauspisteet ja kun sähköautoja alkaa jo saamaan ”tavallisen perheautonkin” hinnalla, on esim ruuhkavuosien paineissa ponnistelevalle lapsiperheelle tällä asialla todellista taloudellista merkitystä. Ja toki monelle muullekin.

Mikä sitten mietityttää?

Lataaminen ja siitä johtuva tarkemman matkasuunnittelun tarve pisti hieman pohtimaan muuten sähköautoilun ”mutkattomuutta”. Sähköautoilijan pitää olla selvillä erilaisista latausstandardeista, niiden latausnopeuksista ja siitä, mitkä niistä passaavat omaan pirssiin. Vaikka ”tankillinen” maksaisikin vain kolme euroa, sen täyttäminen voi kestää jopa tunteja. Tämä toki ääritilanteessa, eikä autoa aina latauspisteellä ladatakaan täyteen vaan usein sen verran, että ilman tiellejäämisen pelkoa pääsee huoletta seuraavalle latausasemalle. Latauspistekarttoja löytyy useista nettipalveluista ja esim Ioniqin navigaattori näytti lähimmät pisteet kartallaan, mutta en ole kovinkaan vakuuttunut yhdenkään palvelun täydellisestä kattavuudesta. Tutuilla nurkilla ja reiteillä kukin tietenkin tietää muutenkin, missä autoaan voi ladata ja kotonahan se silmäterä sitten ladataan kaikessa rauhassa täyteen. Esim Ioniqin lataaminen täyteen normaalista valovirtapistokkeesta kestää 12 tuntia, erikseen asennettavasta 32 amppeerin kotilatausasemasta 4,5 tuntia ja julkisella 50 kW:n tehoisella latausasemalla lataukseen kuluu 30 minuuttia tai sitten100 kW:n tehoisella 23 minuuttia. Mainitut latausajat siis tyhjästä täyteen. Valkeakoskelta löytyy tällä hetkellä kaksi julkista latauspistettä: Ulvajankatu 1:ssä, Lepänkorvan parkkipaikalla ja Koskikaran kattoparkissa.

Monimuotoiset maksutavat

Riippuen palveluntarjoajasta lataus maksetaan joko tunnistautumalla rfid-kortilla / -avaimen tai mobiiliaplikaatiolla ja niihin liitetyllä maksukortilla, joka voi olla vaikka ”vain” visa electron (varsinaista luottokorttia ei siis tarvita, kunhan tilillä on ladatessa katetta) tai sitten sms-viestillä, jolloin lataus veloitetaan puhelinlaskulla. Poikkeuksena esim Motonetin ei-kanta-asiakkaat maksavat latauksen erikseen ostettavilla latauslipukkeilla. Ilmaisissa pisteissähän ei sitten maksutapoja tarvitse miettiä. Mielenkiinnolla odotan, koska Audin ideoima lataustapa, jossa maksuäly on autossa itsessään, tulee markkinoille. Teslallahan tämä jo  on käytössä, kun latauksen ilmaisuus perustuu auton vin-koodiin. Myös normaaleilla maksukorteilla polttoaineautomaattien tapaan, ilman ylimääräisiä tunnistautumiskuvioita toimivilla latauspisteillä luulisi olevan kovinkin tilausta.

Lopputulema

Sähköautolla ajaminen on ehdottomasti ekoteko. Sen lisäksi se on vielä mahdottoman edullista ja kivaa. Vaikka sähköautoilijat nyt ehkä ovatkin hieman ”pioneerin” asemassa, se huoli on äkkiä taputeltu. Latausasemia tulee koko ajan lisää, sähköautot kehittyvät ja niiden hinnat laskevat. Myös taloyhtiöiden kannattaa olla aktiivisia ja ruveta tarjoamaan latauspisteitä asukkailleen. Kotilataus ei voi olla omakotiasujien yksinoikeus. Samoin verkkoyhtiöiden pitää olla hereillä: yleistyvät pikalatausasemat ja niiden jatkuvasti lisääntyvät tehot asettavat myös omat vaatimuksensa energiantarpeelle. Lisäksi on sanomattakin selvää, että hiilijalanjäljettömän energiantuotannon määrää on maassamme jatkossakin mm sähköautoilun tarpeista johtuen kasvatettava. Sähköauto on päivä päivältä yhä useamman ulottuvilla; ne eivät ole enää vähään aikaan olleet pelkästään kalliita luksusautoja, vaan myös ”tavallisen autonkäyttäjän” ajoihin ja kukkarolle passaavia kulkineita tulee koko ajan markkinoille. Autokuntamme viisiovinen  perheauto maksaa varusteista riippuen hieman alle 40 000 ja nettiautossa oli myynnissä yli 150 käytettyä sähköautoa. Reilulla kymppitonnilla näytti saavan jo varsin mainionoloisen ajopelin. Sähköautot tulevat – ja se on kyllä hyvä se

TOIMITUKSEN HUOMIO:

Pari päivitystä vuosi sitten kirjoitettuun, edelleen ajankohtaiseen juttuun: Täyssähköautot, ottavat yhä voimakkaammin jalansijaa liikenteessä. Niiden myynti on kasvanut n 113% ja käytettyjäkin näytti nettiautossa olevan yli 270 hintojen lähtiessä edelleen n 10 000 €:sta. Julkisia latauspisteitäkin on maassamme jo kiitettävästi, eli n 2500 kpl, kun esim bensa-asemia on n 1800 kpl

Kirjoittaja; Juhani Fredrikson, Valkeakosken Energia Oy

Valon päivänä iloitaan pimeän ajan päättymisestä

Valon päivänä iloitaan pimeän ajan päättymisestä. Valon päivä korostaa valon ja henkilökohtaisen tuen merkitystä läheisen hyvinvoinnille. Valon päivä ajoittuu pimeään vuoden aikaan, jolloin valo alkaa askel askeleelta voittaa pimeyttä. Valolla on suuri merkitys ihmisen henkiselle hyvinvoinnille. Keräsimme aiemmista blogeistamme kokoon vinkit, joilla voidaan hyödyntää valon vaikutusta itseemme ja vielä energiatehokkaasti.

Luonnonvalosta energiatehokkaisiin lamppuihin

Keinovaloa voimakkaampaa luonnonvaloa kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan. Sammuta valot kirkkaana päivänä ja aina, kun et tarvitse niitä, esimerkiksi aina kun tila on käyttämättä yli 10 minuuttia.

Vaihda hehkulamppu led-lamppuun tai energiansäästölamppuun. Valitse myös oikea lamppu oikeaan paikkaan. Käytä apuna esimerkiksi lampunvalintakonetta. Varmista riittävä valon määrä: unohda watit ja valitse lumeneita (lm). Vanhaa 60 W:n hehkulamppua vastaa led- tai energiansäästölamppu, jonka valovirta on 800 lumenia.

Oikea valaisin oikeaan paikkaan

Suunniteltaessa kodin valaistusratkaisuja, kannattaa käyttää hetki myös energiatehokkuuden miettimiseen. Asennusvaiheessa tehdään päätös myös valaistuksen tulevista käyttökustannuksista. Valaistuksen energiankulutus riippuu monesta seikasta: lampuista, valaisimista, valaisimien sijoittelusta ja jopa huoneiden seinäpintojen väristä. Valojen käyttö vain silloin, kun niitä tarvitaan, on tärkeimpiä yksittäisiä seikkoja: valaistuksen ohjauksessa voidaan hyödyntää automatiikkaa, esimerkiksi liiketunnistimia, hämäräkytkimiä, ajastimia, jne.

Yleisvalaistukseen kannattaa valita sellainen valaisin, joka jakaa valon mahdollisimman tasaisesti koko huoneeseen. Valaisin voi antaa valoa joko suoraan alaspäin tai epäsuorasti katon kautta, jolloin saadaan tasaisempi valaistus ja vältytään häikäisyltä.

Kohdevalaisimilla voidaan korostaa huonekaluja, seinäpintoja tai käyttää niitä työpisteen valaisuun tai lukuvalona. Yleisvalaistuksen toteuttaminen pelkästään kohdevaloilla lisää helposti energiankulutusta ja saattaa johtaa ikävään häikäisyyn.

Valaistuksen ohjaus

Valaistuksen ohjauksella vältetään valojen tarpeeton palaminen ja samalla säästetään sähköä. Luonnonvaloa kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan, joten jätä valot sytyttämättä kirkkaana päivänä.

Perinteisten valokatkaisijoiden tilalle tai rinnalle voidaan asentaa esimerkiksi liiketunnistimia, jotka sytyttävät valot huoneeseen mentäessä ja sammuttavat ne huoneesta poistumisen jälkeen. Kytkennät voi suunnitella myös niin, että koko talon valaistus sammuu yhdestä katkaisijasta oven vierestä. Lähestymiskytkin sytyttää ulko-ovien ja kulkuteiden valaistuksen liiketunnistimien avulla.

Ulkovalojen ohjaus on tehokas tapa sekä vähentää energiankäyttöä että lisätä liikkumisen turvallisuutta ja ehkäistä ilkivaltaa. Pihan yleisvalaistusta voi ohjata hämäräkytkimellä tai hämärä- ja kellokytkimen yhdistelmällä. Lähestymiskytkin sytyttää ulko-ovien ja kulkuteiden valaistuksen liiketunnistimien avulla.

Energiansäästölamppu sopii suljettuihin ulkovalaisimiin. Markkinoilla on myös hämäräkytkimellä varustettuja sekä himmennettäviä energiansäästölamppuja.

Kierrätä käytetyt lamput oikein

Energiansäästölamput ja led-lamput palautetaan sähkö- ja elektroniikkaromun keräyspisteeseen (SER). Useimmat lamppuja myyvät liikkeet vastaanottavat käytettyjä lamppuja ilman ostovelvoitetta. Lisätietoja Lampputiedon verkkopalvelusta.

Sähköauto – Puhdas luonto ja omatunto!

Suomessa on tällä hetkellä noin 1 658 sähköautoa ja määrä on kasvussa. Hallituksen tavoitteena on kasvattaa määrä 250 000 sähköautoon 2030 mennessä. Sähköauton suuria hyötyjä on, että sen moottori on hiljainen, lataaminen on edullista ja mikä parasta: sähköautoilu säästää luontoa.

Luontoystävällisyys onkin monelle se painavin syy valita sähköauto. Sähköautolla voi merkittävästi pienentää omaa hiilijalanjälkeään. Auton voi ladata täysin esim. vesivoimalla tehdyllä sähköllä. Valkeakosken Energia suosii sähkönostossa ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja ja toimittaa asiakkailleen tuuli ja vesivoimasta jalostettua sähköä. Omilla valinnoillaan pystyy helposti säästämään luontoa ja omatuntokin pysyy puhtaana.

 

Valkeakosken Energia haluaa olla mukana tukemassa sähköautoilua ja toi sähköautojen latauksen Valkeakosken keskustaan osana Virta-latausverkostoa (Ulvajankatu 6). Tavoitteena on mahdollistaa liikenteen sähköistyminen alueella.

 

“Olemme vahvasti uusiutuvan energian ja puhtaan liikenteen kannalla. Sähköautojen tukeminen on luonnollinen osa toimintaamme. Haluamme näyttää alueen asukkaille, että sähköauton hankinta on käytännössä mahdollista”, kertoo Valkeakosken Energian kehitysjohtaja Reijo Lehtonen.

Valkeakosken keskustassa on neljä standardien mukaista keskinopeaa latauspistettä julkisessa käytössä. Latauspisteet on liitetty Suomen johtavaan Virta-latausverkostoon, jonka kautta tuhannet sähköautoilijat voivat käyttää latauspisteitä ja maksaa latauksesta.

 

Latausohje

 

Sähköauton hankintatuki

Uuden sähköauton ostaja tai pitkäaikaisvuokraaja voi saada 2000 euroa valtion hankintatukea vuosina 2018–2021. Lue lisää Trafin sivuilta

Meiltä saat vihreää sähköä – Käyttämäsi sähkö on 100% vesisähköä

Valkeakosken Energia on myynyt ympäristöystävällistä alkuperävarmennettua vesisähköä vuodesta 2010 alkaen. Olemme mukana vaikuttamassa siihen, että tulevillakin sukupolvilla on mahdollisuus nauttia puhtaasta luonnosta.

Lue lisää Valkeakosken Energian ympäristöpolitiikasta

Aitoa ja paikallista aurinkovoimaa Valkeakosken Energialta

Vuokraa oma aurinkopaneeli vain 4,40 €/kk.

 

Energiaa taivaan täydeltä – 3 hyvää syytä valita aurinkovoima

Oletko huomannut, kuinka kevät aurinko on alkanut paistaa ja kuinka sen lämpö hivelee poskia kylmässäkin pakkassäässä? Auringon paistaessa ränneistä alkaa tippumaan vettä, lumi alkaa sulamaan ja luonto heräilee pikku hiljaa talvi horroksesta. Auringolla on mieletön voima.

Auringon mieletön voima voidaan kerätä talteen ja hyödyntää sähkö- ja lämpöenergiana esim. kotitalouksissa. Me Valkeakosken Energialla uskomme uusiutuvan energian panostamiseen. Aurinkosähkö on energiaviisasta, sillä se on paikallista ja aidosti ympäristöystävällistä. Oletko sinä koskaan miettinyt, miksi aurinkosähkö on hyödyllistä?

Tässä kolme hyvää syytä valita aurinkosähkö:

1.Ympäristöystävällisyys

Pääset konkreettisesti vaikuttamaan ja antamaan oma panoksesi ilmastomuutoksen pysäytyksen eteen

2. Paikallisuus

Hankkimalla oman paneelin Aurinkovoimalasta, saat takuu varmasti käyttöösi paikallista energiaa

3. Energia tehokkuus

Yksi paneeli tuottaa aurinkoisena päivänä n.1,8 kilowattiatuntia päivässä. Tuolla määrällä voit esim. katsoa 50-tuumaista LCD-TV:ta n. kuusi tuntia päivässä.

Usein ajatellaan, että aurinkovoiman käyttö vaatii mittavia investointeja käyttäjältä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Me olemme rakentaneet aurinkovoimalan, josta oman paneelin vuokraaminen on edullista ja helppoa. Aurinkopaneelin vuokra vain 4,40 €/kk.

Aurinkosähkön käyttäjäksi pääsee kaikki asiakkaat riippumatta asumismuodosta.

Vuokraa aurinkopaneeli itsellesi tästä

Meidän sähkön siirtohinta maan halvimpia

Valkeakoskella nautitaan maan edullisimmista sähkön siirtohinnoista. Valtakunnallisissa hintavertailuissa Valkeakosken Energia sijoittuu lähemmäs halvinta hintaa kuin keskiarvoa. Valkeakosken Energian siirtohintojen muuttuessa ne ovat viime aikoina laskeneet. Lisäksi siirtohinta sisältää suuren määrän palveluja, joita ei tule ajatelleeksikaan.

 

Sähkönsiirron sijaan olisi oikeampi puhua sähköverkkopalvelusta. Verkkopalvelussa asiakas saa verkkoyhtiöltään sähkön kulkutien voimalaitoksilta mittaritaululle ja kulkutien jatkuvan ylläpidon. Asiakkaalla on mahdollisuus käyttää sähköä aina halutessaan.

 

Vajaa kolmasosa sähkölaskusta muodostuu veroista. Veroihin sisältyy sähkön valmistevero ja huoltovarmuusmaksu. Sähkön siirron osuus on tyypillisesti noin kolmasosa ja loput laskusta on sähköenergian maksua. Sähkön myynti- ja siirtohinnat muodostuvat kiinteästä perusmaksusta ja kulutuksen mukaan määräytyvästä osasta.

 

Siirtohintaan sisältyy sähköverkon valvonta ja vikapäivystys 24 tuntia vuorokaudessa, vikojen korjaus kaikissa tilanteissa, sähkönkulutuksen mittaus, sekä asiakaspalvelu ja tekninen neuvonta niin henkilökohtaisesti kuin internetissäkin. Lisäksi sähkön siirtomaksuilla katetaan valtakunnallisen kantaverkon rakentamisen ja ylläpidon kustannuksia.

 

Valkeakosken Energia investoi sähköverkkoonsa n. 1-1,5 M€ vuodessa, jolla ylläpidetään ja rakennetaan verkostoa. Verkon tuottoa valvoo Energiavirasto.

 

Verkkoyhtiölle aiheutuu siis kustannuksia, vaikka sähköä ei käytettäisikään. Sähköverkon ja siihen liittyvän verkostoautomaation ja kulutusmittausten on oltava koko ajan käyttökunnossa, vaikka sähköä ei käytettäisi lainkaan. Tämän lisäksi sähköverkon on täytettävä kaikki käyttö-turvallisuuteen ja mitoitukseen liittyvät vaatimukset.

 

Lain mukaan sähköverkkoyhtiön tulee kohdella asiakkaitaan tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti. Näin ollen kaikki verkkoalueella asuvat sähköverkon asiakkaat osallistuvat tasapuolisesti sähköverkon ja sen palveluiden ylläpitoon, kunnostamiseen sekä kehittämiseen. Sähköverkon kustannuksista valtaosa (yli 90 %) on kiinteitä.

 

Vuonna 2013 säädettiin uusi sähkömarkkinalaki, jossa annetaan säännökset sähköverkkojen toimitusvarmuuden parantamisesta ja sähköverkonhaltijoiden varautumisen tehostamisesta. Jakeluverkko on suunniteltava, rakennettava ja ylläpidettävä siten, että jakeluverkon vikaantuminen myrskyn tai lumikuorman seurauksena ei aiheuttaisi asemakaava-alueella asiakkaalle yli kuutta tuntia kestävää sähkökatkoa eikä haja-asutusalueella yli 36 tuntia kestävää katkoa.

 

Kaikkien sähköverkkoyhtiöiden on täytettävä toimitusvarmuusvaatimukset portaittain:

Vuoden 2019 loppuun mennessä vaatimusten tulee toteutua vähintään 50 prosentilla asiakkaista vapaa-ajan asuntoja lukuun ottamatta, vuoden 2023 loppuun mennessä 75 prosentilla (vapaa-ajan asuntoja lukuun ottamatta) ja vuoden 2028 loppuun mennessä kaikkien asiakkaiden kohdalla.

Vinkkejä joulusiivoukseen

Ennen joulua kannattaa siivota juuri sen verran kuin oma juhlatunnelma vaatii. Kun olet suunnitellut joulusiivouksesi hyvin ja jos vielä voit aloittaa siivouksen ajoissa, vältät turhan joulustressin. Mieti, ketä varten siivoat, ja pidä sitä ohjaavana tekijänä omassa suunnitelmassasi. Lämmin ja rauhallinen joulutunnelma ei välttämättä vaadi kaikkien kaappien ja laatikoiden siivoamista – ole itsellesi armelias ja keskity nauttimaan yhdessäolosta perheen ja läheisten kanssa. Joulupukki ja tontut eivät tule kurkistamaan sukkalaatikon sisälle tai etsi villakoiria kotoasi.

Joulusiivous kannattaa aloittaa silloin, kun sinulla on siihen aikaa. Mikäli pääset aloittamaan hyvissä ajoin ennen joulua, voit siivota hiljalleen. Näin toimimalla koko asuntoa ei tarvitse siivota yhtenä päivänä tai yhtenä viikonloppuna. Liian aikaisin ei kuitenkaan kannata aloittaa, sillä huoneet ehtivät helposti sotkeutua uudelleen ennen aattoa.

Mikäli joulu on sinulle suursiivousaikaa ja hyödynnät omaa tuttua ja turvallista ohjelmaasi, ei sinun kannata lukea enää pidemmälle. Jos kuitenkin kaipaat vinkkejä omaan joulusiivoukseesi, voit huolella uppoutua meidän sinulle räätälöimään siivousohjelmaan.

Joulu on monelle eräänlainen kausisiivous, ja silloin on helpoin aloittaa siirtämällä kesä-syyskauden tavarat ja tekstiilit kausisäilytykseen ennen varsinaisen siivouksen aloittamista.

Kaikki suursiivoukset on aina hyvä aloittaa pyyhkimällä pölyt huonekaluista ja muilta pinnoilta. Pölyt on hyvä pyyhkiä ns. ylhäältä alas -tekniikalla eli ensin kaappien ja hyllyjen päältä. Tämän jälkeen kannattaa kantaa matot ja muut tekstiilit ulos ravistamista/tamppaamista varten. Näin niistä ei enää karise roskia jo kertaalleen siivottuun tilaan.

Seinät ja katto

Seinät ja katto on hyvä puhdistaa pölyistä ainakin kerran vuodessa. Kiinnitä jatkovarteen kuiva mikrokuitumoppi ja pyyhi pinnat sillä. Jos käytät vettä, ole varovainen, sillä vesi aiheuttaa helposti valumajälkiä.

Ikkunat

Talvella kokonaisvaltainen ikkunanpesu kannattaa jättää tekemättä. Isoimmat läiskät ja liat kannattaa pyyhkiä pois.

Taulut ja seinäkoristeet

Tauluista, seinäkoristeista ja valokuvakehyksistä irtopölyn saa irti imuroimalla tai pölyhuiskalla. Jos materiaali kestää, kehykset ja koristeet voi pyyhkäistä myös kostealla tai kuivalla mikrokuituliinalla.

Valaisimet ja koriste-esineet

Valaisimet ja koriste-esineet puhdistuvat pölystä imuroimalla ja pyyhkimällä.

Lasi- ja peilipinnat

Kaappien ja kirjahyllyjen lasiovet sekä peilit saa pyyhittyä puhtaaksi nihkeällä mikrokuituliinalla. Tarvittaessa voit myös suihkuttaa pinnoille ensin vettä tai hieman pesuainetta ja pyyhkiä sitten kuivalla mikrokuituikkunaliinalla. Nykyisillä ikkunanpesureilla puhdistus onnistuu myös kätevästi.

Lämpöpatterit

Pyyhi lämpöpatterit esimerkiksi pitkävartisella pölyhuiskalla.

Ovet ja ovenkarmit

Ovenkarmit voi pyyhkiä kostealla tai pölyhuiskalla. Kevyeen likaan riittää yleispuhdistusaine, pinttyneempään ja oven rasvatahroihin tepsii rasvanpoistajasuihke tai taloussprii.

Sälekaihtimet

Imuroi sälekaihtimet suljettuina molemmin puolin pölysuuttimella tai pyyhi kuivalla tai nihkeällä mikrokuituliinalla. Irtopölyn saa puhdistettua kätevästi myös pölyhuiskalla.

Jalkalistat

Jalkalistat kannattaa imuroida ensin imurin jatkovarren päähän asennetun kapean rakosuulakkeen tai harjamaisen pölysuuttimen avulla. Mikäli lika tai pöly on tarttunut jalkalistaan, pyyhi jalkalistat nihkeällä liinalla.

Matot

Matot puhdistuvat tehokkaasti imuroimalla ja tuulettamalla. Välillä mattoja kannattaa tuuletuksen yhteydessä ravistaa tai tampata.

Parkettilattiat

Parkettilattia puhdistuu imuroimalla ja nihkeäpyyhinnällä. Sama metodi sopii myös muille lakatuille ja maalatuille puulattioille sekä öljytyille ja vahatuille lattioille. Puhdistusaineena käytetään tarvittaessa neutraalia puhdistusainetta.

Laminaattilattiat

Laminaattilattialta imuroidaan tai mopataan ensin irtopöly ja roskat. Sen jälkeen lattiat pyyhitään nihkeällä mikrokuitu- tai laminaattimopilla. Tarvittaessa käytetään laminaattilattialle tarkoitettua puhdistusainetta.

Keittiön pinnat

Pese keittiön tasot, kaakelit ja muut pinnat perusteellisemmin säännöllisesti. Astianpesuaine on hyvä puhdistusaine, mutta itsepintaiseen likaan ja rasvatahroihin sopii keittiön rasvanpoistajasuihke.

Laattalattia

Laattalattialta irtoroskat saa poistettua kätevästi harjan ja rikkalapion avulla tai imuroimalla. Peruspuhdistukseksi sopii myös kostealla mopilla pyyhkiminen, perusteellisempaan puhdistukseen sopii kunnon vesipesu silloin tällöin.

Liesituuletin

Puhdista keittiön liesituuletin ajoittain perusteellisesti. Kytke virta pois ja irrota rasvasuodatin. Pese rasvasuodatin käsin astianpesuaineella pehmeää harjaa apuna käyttäen tai astianpesukoneessa, jos käyttöohjeet sen sallivat.

Rosteri- ja teräspinnat

Kiiltävät rosteri- ja teräspinnat ovat alttiita sormenjäljille. Pyyhi sormenjäljet kevyesti kostutetulla mikrokuituliinalla tai mikrokuitutiskiliinalla. Hankaliin jälkiin tepsii erikoispuhdistusaine.

Huonekalut

Puhdista huonekalut tarvittaessa niille sopivilla puhdistusaineilla. Nahka-, puu- ja tekstiilihuonekaluille on omat aineensa.

TV ja muu elektroniikka

TV:n ja muut elektroniikkalaitteet saat kätevimmin pölyttömiksi staattisen liinan tai pölyhuiskan avulla. Tarvittaessa voit puhdistaa pinnat varovasti esimerkiksi nihkeällä mikrosäämiskällä. Plasma- ja LCD-näyttöjen puhdistukseen sopivia puhdistussettejä saa hankittua hyvin varustetuista päivittäistavaraliikkeistä sekä elektroniikkaliikkeistä. Varmista näiden laitteiden puhdistusohjeet aina käyttöohjeista.

Joulusiivouksen ostamista siivousfirmalta kannattaa myös harkita. Näin vuodenvaihteen kiireistä ei muodostu tarpeetonta stressiä. Muistathan, että siivoustyöstä saa tehdä kotitalousvähennyksen. Nyt kuitenkin saattaa olla siivousalalla kalenterit täynnä, mutta aina kannattaa kysyä.

Lähde: Marttojen vinkit kodin siivoukseen

Pidäthän huolta myös saunastasi

Tällä kertaa paneudumme saunan huoltamiseen ja hoitamiseen. Saunan pitkä käyttöikä ja nautinnollinen saunakokemus pohjautuvat säännölliseen hoitoon ja hellyyteen. Jotta voimme jatkuvasti nauttia hyvistä löylyistä, on meidän huolehdittava seuraavista asioista saunaamme liittyen.

 1.  Normaalin käytön yhteydessä on hyvä huolehtia seuraavista asioista:Saunomisen yhteydessä on hyvä käyttää laudeliinoja, näin lauteet pysyvät puhtaampina ja se myös pidentää lauteiden huoltoväliä.
 2.  Sauna kannattaa kuivattaa jokaisen käytön jälkeen. Sähkö- ja heti valmis kiuas kannattaa pitää hetki päällä saunomisen jälkeen, jotta sauna kuivuu. Jos kuivatus lyödään laimin, niin lauteet altistuvat kosteusrasitukselle viikosta ja kuukaudesta toiseen, ne tummuvat ja pahimmassa tapauksessa homehtuvat. Mikäli saunassa on kuivatusventtiili, on se hyvä avata. Avaa myös saunan ovi/ikkuna, jotta saat kosteutta poistettua. Ikkunaa ei kuitenkaan kannata avata heti saunomisen jälkeen, koska tällöin saunan lämpötila laskee liian nopeasti ja sauna ei ehkä kuivu riittävästi.
 3.  Löylyastia ja muut vesiastiat kannattaa tyhjentää saunomisen jälkeen, jotta saunaan ei jäisi kosteutta.

Saunan vuosihuolto

 • Normaalin saunan ylläpidon ohella on tärkeää tehdä saunalle määräaikaishuolto. Huoltokertojen määrään vaikuttaa oleellisesti viikoittaisten saunakertojen määrä ja luonnollisesti ylläpidon taso. Olemme listanneet käyttöösi tarvittavat toimenpiteet ja hyvät huoltovälit eri toimenpiteille.Saunan peseminen on tärkein osa huoltoa ja tulisi tehdä 2-4 kertaa vuodessa riippuen viikoittaisten löylyttelyiden määrästä. Monesti saunan peseminen unohdetaan, vaikka siellä hikoillaan enemmän kuin kuntosalilla. Hyvä muistisääntö on tehdä pesu ainakin juhannus- ja joulusaunaa varten. Parhaat pesuaineet ovat kodin neutraalit normaalit pesuaineet, kuten tolu ja mäntysuopa. Saunan kaikki pinnat tulee pestä pehmeällä harjalla ja huuhdella viileämmällä vedellä, jotta lauteiden huokoset sulkeutuvat käsittelyn jälkeen.
 • Käsittele pestyt ja kuivuneet lauteet parafiiniöljyllä. Jokaisen pesukerran jälkeen ei luonnollisesti tarvitse tehdä lauteiden öljyämistä, mutta yksi kerta vuodessa on tarpeen. Tähänkin vaikuttaa luonnollisesti saunan käyttökertojen määrä. Parafiiniöljy suojaa lauteita lian ja kosteuden imeytymiseltä. Öljy kannattaa levittää pensselillä tai kangasliinalla. Öljykäsittely voimistaa tummasävyisen laudepuun väriä. Parafiiniöljy on kuitenkin ainoa öljy, jota voidaan käyttää lauteiden hoitoon. Se on mineraalipohjainen öljy. Saunoa voi taas kun öljy on kokonaan imeytynyt puuhun.
 • Huollossa on tärkeää kiinnittää huomiota vuosittain kiuaskiviin ja sähkösaunan vastauksien kuntoon. Kiuaskivet eivät ole ikuisia. Käytettyjen kiuaskivien lämmönjohtokyky pienenee iän myötä. Kiuaskivet voivat myös rapautuessaan vahingoittaa myös sähkösaunan vastuksia. Sähkösauna on kodin isoimpia kulutuslaitteita, joten sähkölasku kasvaa kun vastuksia rikkoutuu. On siis syytä kerran vuodessa tarkistaa kivien kunto ja ainakin latoa ne uudelleen tyhjennyksen jälkeen eri järjestykseen.
 • Kiristä lauderunkojen kiinnitys eli tarkista lauteiden kiinnitys seiniin ja kiristä tarvittaessa, sillä puun kuivaessa ruuvit saattavat löystyä.
 • Saunan lattiakaivo kannattaa puhdistaa myös tarpeen mukaan esim. pari kertaa vuodessa.

Kuinka valaistus huomiodaan sisustuksessa

Sisustuksessa olennaista on neljä asiaa, tila, värit, materiaalit ja valo. Nyt keskitymme valaistuksen tärkeyteen sisustamisen näkökulmasta. Oletpa sitten rakentamassa uutta kotia tai tekemässä remonttia, niin suunnittele kodin valaistus mahdollisimman aikaisin. Remontin yhteydessä on usein tyydyttävä niihin sähköistyksiin, mitkä ovat jo olemassa, mutta hyvällä suunnittelulla on täysin mahdollista saada aikaiseksi valaistus, joka toimii juuri sinun tarpeidesi mukaan.

 

Suunnitelman aloittaminen

Suunnittelu kannattaa aloittaa kulkemalla ympäri talon kynän ja lehtiön kanssa ja jokaisessa huoneessa/tilassa miettiä:

 • Mihin tätä tilaa tullaan käyttämään ja laventaa ajatusta kaikkiin mahdollisiin käyttötarkoituksiin. Onko olohuone vain tv:n katseluun, syödäänkö siellä päivällinen, tehdäänkö siellä läksyjä, teetkö käsitöitä jne.
 • Mitä minulla on esillä kussakin huoneessa, onko tauluja tai kasveja, kirjoita kaikki ylös, sillä tällä on merkitystä kohdevalaistuksen kanssa.
 • Mihin kellon aikaan ihmiset ovat tässä huoneessa
 • Mistä luonnonvalo tulee sisään
 • Kuka käyttää tätä huonetta, koska esim 60 vuotias käyttää 15 kertaa enemmän valoa lukemiseen kuin 10 vuotias.

Tee suunnitelmasi paperille

Piirrä paperille huoneesi sijoitussuunnitelma, jonka avulla pystyt havainnoimaan parhaat paikat lampuillesi.

 • Merkkaa suunnitelmaan ensiksi paikallaan pysyvät elementit kuten ovet, ikkunat, takat jne.
 • Seuraavaksi merkitse paperille mihin suuntaan ihmiset todennäköisesti katsovat. Useasti remontoitavissa kohteissa pistokkeita ei ole tarpeeksi, jolloin sulakkeiden kuormitus kannattaa tarkistaa ennen uusien asentamista.
 • Merkitse suunnitelmaan, missä kohdin haluaisit katkaisijoiden olevan
 • Piirrä myös huonekalut suunnitelmaan
 • Mieti myös käytännön asiat eli kuinka vaihdan palaneen lampun ja miten pystyn siistimään valaisimet

Suunnittele myös katkaisimet ja niiden sijoistuspaikat

Mieti haluatko kaikkien valojen toimivan yhdestä ja samasta katkaisijasta vai haluatko käyttää niitä erikseen eri katkaisijoista. Haluatko myös käyttää himmentimiä saadaksesi luotua erilaista tunnelmaa? Älä kuitenkaan laita liian montaa katkaisijaa samaan paneeliin, jotta muistat mistä mitäkin valoa ohjataan.

Ota huomioon koko talosi kokonaisuus, vaikka työskenteletkin suunnitelmaa huone kerrallaan. Todella kirkkaasti valaistusta huoneesta on esimerkiksi huono siirtyä tunnelmavalaistuun toiseen huoneeseen. Käytä valoja linkittämään huoneita toisiinsa. Älä kuitenkaan hukuta huonetta valaisimilla, sillä voit käyttää yhtä valoa myös eri tarkoituksiin ohjaamalla valon sädettä eri paikkoihin. Kun menet hankkimaan valaisimia, ota suunnitelmasi mukaan, sillä asiantuntevat myyjät osaavat suunnitelmasi kanssa tarjota sinulle toimivan ratkaisun.

Kodin valaistustyypit suunnitelmasi syventämiseksi

Kotiemme valaistustyypit voidaan jakaa neljään ryhmään. Puhumme yleensä yleis-, työ-, kohde ja tunnelmavalaistuksesta. Näitä yhdistelemällä saadaan suunnitelmasi toteutettua luoden tarvittaessa tunnelmaa ja työskentelyvaloa oikeisiin paikkoihin.

Työvalaistus

Työvaloa tarvitaan kotona esimerkiksi kirjoittamiseen, lukemiseen, käsitöihin ja ruuanlaittoon. Työvalon sävyn olisi hyvä olla lähellä luonnonvaloa. Työvalaistuksessa tulee välttää häikäisyä ja se onnistuu huomioimalla lampun korkeuden, suunnan ja voimakkuuden.

Kohdevalaistus

Kohdevalolla korostetaan kodin rakenteita tai sisustuksen yksityiskohtia ja luodaan huoneeseen mahdollisesti syvyysvaikutelmia. Esineet ja rakenteet korostuvat eri tavalla, kun valo suunnataan niihin esim. ylhäältä tai alhaalta.

Tunnelmavalaistus

Tunnelma luodaan kauniiden koristevalaisimien avustuksella. Tunnelmavalo sisustaa ja muuttaa vaikkapa mittasuhteita.

Yleisvalaistus

Yleisvalaistus on kodin perusvaloa, jota sitten täydennetään muilla valaistusmuodoilla aina huoneen tarpeen mukaan. Perinteisin yleisvalon lähde on kattovalaisin, jonka valo leviää laajalle alueelle.

Vinkit pieneen ja isojen tilojen valaistukseen

Valaistuksella luodaan vaikutus tilan olemukseen. Huone saadaan tuntumaan todellista isommalta tai pienemmältä. Saat pienen tilan vaikuttamaan suuremmalta kun:

 • Suosi sisustuksessa vaaleita pintoja ja materiaaleja
 • Suuntaa valot tilassa ylöspäin seinille tai kattoon
 • Käytä tilassa useampi valaisimia ja ohjaa niiden valoa myös tilan nurkkiin

Ison tilan puolestaan saa vaikuttamaan pienemmältä kun:

 • Ripustat valaisimet mahdollisimman alas
 • Sijoita valaisimet niin, että seinäpinnat ja nurkat jäävät varjoon.
 • Käytä tummia tekstiilejä ja pintoja

Mitä pitää ottaa huomioon eri huoneiden valaistuksessa

Makuuhuoneen valaistuksessa tulee ottaa huomioon, että tarvitaan valoa esim. loikoiluun, lukemiseen ja tunnelmaan. On siis syytä kiinnittää huomiota muuhunkin kuin valaisimen ulkonäköön. Makuuhuoneen yleisvalona toimii usein kattoon kiinnitetty valaisin. Sängyllä makaavaa se kuitenkin usein häikäisee jos valonlähde on näkyvillä. Kaunein valoratkaisu yleisvaloon olisi esimerkiksi valon suuntaaminen katon tai seinän kautta makuuhuoneen tilaan. Lukuvaloksi sopii hyvin helposti kohdistettava ja häikäisemätön valaisin. Jos valossa on vielä himmennin, niin valon voimakkuutta voi säädellä vaikka tunnelma- ja yövaloksi. Vaatekaapit ja vaatehuoneet on syytä valaista riittävästi joko kohdevalaisimella. Jos makuuhuoneessa on meikkipöytä, sijoita se mahdollisimman lähelle ikkunaa, jolloin luonnonvalo tulee maksimoitua. Pöydälle on myös hyvä hankkia pöytävalaisin, jolla saadaan tarvittava valo kohdistettua riittävästi. Valon sävyllä ja värillä on myös suuri merkitys, ota huomioon makuuhuoneen värit ja tekstiilit.

Portaikoita valaistaessa tulee ottaa huomioon samat asiat kuin kaikissa muissakin kodin tiloissa. Valaisimien valinnassa tulee kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota turvallisuuteen. Valot eivät saa häikäistä tai luoda suuria varjoja. Jos portaikon seiniin asennetaan valaisimet, niiden valon tulee valaista seiniä pitkin portaikkoon. Portaikon askelmat voi valaista sivulta tai askelmien etureunoista. Ledien käyttö portaikoissa on suositeltavaa.

Lastenhuoneiden valaistuksessa turvallisuus on prioriteetti numero yksi. Pienempien lasten huoneissa tulee valaisimet sijoittaa niin, etteivät lapset pääse niihin käsiksi. Valaisimien on hyvä olla myös kestäviä, jotta lentävät lelut eivät niitä helposti vahingoita. Lastenhuone kannattaa valaista epäsuorasti pintojen kautta tai asentaa kattoon suurehko plafondivalaisin, näin ei aiheudu häikäisyä. Useat hauskat lasten huoneen valaisimet ovat nihkeitä antamaan valoa, joten niitä kannattaa ajatella lisävalaistuksena.

Perheen nuoriso saattaa puolestaan arvostaa enemmän tunnelmaa ja kohdevaloa. Musiikin kuuntelun ja youtuben katselu kavereiden kanssa hämärässä valaistuksessa on mieluista. Tähän tarkoitukseen sopii hyvin erilaiset sisustusvalaisimet himmennyksineen

Olohuone on haastava tila, sillä sinne kaivataan vuorokauden ja vuodenajan tilanteesta riippuen erilaisia tunnelmia. Tämän takia valaistuksen tulee olla muunneltavissa. Hajautettu yleisvalaistus on hyvä ratkaisu, jolloin esim. nurkat eivät jää tilassa pimeiksi. Olohuoneissa on myös usein esillä tauluja tai koriste-esineitä, joille kohdevalaisin on eduksi. Lukeminen ja käsitöiden tekeminen taas vaatii työvaloa. TV:n katselun aikaan taas valaistuksen tulisi olla samaa kirkkaustasoa kuin televisioruudun. TV:n sijoittamisessa on myös huomioitava, ettei ikkunasta tuleva valo heijasta tv:stä.

Eteiset ovat usein pimeitä tiloja ja sinne olisi saatava päivänvaloa esim. sijoiteltuja peilejä tai ikkunallisia sisäovia. Seinä-, pöytä- ja jalkalamput tuovat mukavasti tunnelmaa tilaan, mutta tila kaipaa myös yleisvalaistusta, jonka kohdalla kannattaa miettiä tilan kokoa ja värimaailmaa. Vaaleassa tilassa voi valon tuoda epäsuorasti hyödyntäen esimerkiksi vaaleita seiniä.

Keittiössä tarvitaan runsaasti valoa ja työpöytien yläpuolella pitää ehdottomasti olla hyvät kohdevalaisimet. Kiskovaloilla tai upotetuilla halogeeneilla/ledeilla saadaan aikaiseksi hyvä yleisvalo tilaan. Niiden raikas valkoinen valo korostaa myös upeasti nykyisiä kauniita keittiömateriaaleja. Keittiössä kannattaa käyttää vain kiinteitä valaisimia, sillä muuta ratkaisut ovat usein vain tiellä työtilassa.

Näillä neuvoilla saat varmasti rakennettua itsellesi hyvän suunnitelman, jota voit yhdessä valaistuksen ammattilaisen kanssa käydä läpi ja saada lopullisen toteutettavan suunnitelman, joka pitää sisällään katkaisijat, niiden sijoituspaikat, oikeat valaisimet ja riittävä valon määrä on tarkistettu ja he voivat yleensä myös suositella hyvää ammattitaitoista asentajaa tekemään asennustyöt.

Kodin lääkekaappi

Kodin lääkekaapin pitää olla sijoitettuna pois lasten ulottuvilta. Kaappi tulee aina säilyttää lukittuna ja sitä ei saa sijoittaa kosteaan tilaan esim. kylpyhuoneeseen. Käy lääkkeet läpi säännöllisesti ja varmista, että lääkkeet ovat vielä kunnossa, tämä selviää helposti säilytysmerkinnästä. Palauta vanhentuneet lääkkeet omaan apteekkiisi.

Tässä on ehdotuksemme lääkekaapin sisällöksi

– Pienet sakset, pinsetit ja punkkipihdit

– Haavojen hoitoon haavataitoksia, siderullia, laastaria, haavateippiä ja   haavanpuhdistusnestettä

– Kuumemittari

– Särkyyn ja kuumeeseen sopiva lääke

– Hydrokortisonilääke

– Hyönteisen puremiin sopiva lääke

– Kyypakkaus

– Kurkkukipuun ja yskänärsytystä hillitsevä lääke

– Myrkytyksiä varten lääkehiiltä

– Närästykseen sopiva lääke

– Ripuliin sopiva lääke

 

Laita lääkekaappiin selvästi näkyville:

yleinen hätänumero 112

Myrkytystietokeskuksen numero 09 – 471 977