Ohje sähkölaskun tulkintaan

Sähkölaskun ensimmäiselle sivulle on koottu koko laskun yhteenveto sen sisältämistä eristä. Seuraavilla sivuilla ovat laskuerittelyt, joissa on tietoa toteutuneesta laskutusjaksosta tarkemmin eriteltynä. Sähkölaskussa sähkönsiirto ja sähkön myynti erotetaan toisistaan. Niillä on aina omat sopimuksensa, vaikka ne laskutetaankin samalla laskulla. Kaikki henkilöasiakkaiden laskuissa mainitut hinnat sisältävät arvonlisäveron. ALV-erittely löytyy laskun ensimmäiseltä sivulta.

Sähkölasku perustuu etäluettavasta mittarista haettuun lukemaan. Jos kulutustietoja ei ole saatavilla, laskun summa perustuu vuosikäyttöarvioon. Uusi arvioaika alkaa aina viimeisestä mittarilukemasta. Jos arviolaskut tasataan, saat kerran vuodessa tasauslaskun, jossa kaikki arviolaskut on eritelty.

1. Laskun tunnistetiedoista näet asiakasnumerosi ja käyttäjätunnuksesi eli käyttöpaikan numeron. Tarvitset niitä rekisteröitymisessä käytönraportointiimme ja asioidessasi asiakaspalvelussamme.

2. Käyttöpaikan osoite, jota laskutus koskee

3. Laskutusjakso, jolta sähkönkäyttösi laskutetaan. Sähkönkäyttö on eritelty sähkönsiirtoon ja käyttämääsi sähköenergiaan. Tarkemman erittelyn löydät laskun kääntöpuolelta.

4. Arvioitu seuraavan laskun eräpäivä ja mahdollisen määräaikaisen sähkönmyyntisopimuksen päättymispäivämäärä.

5. Etusivun alareunasta löydät laskun maksutiedot: viitenumeron, viimeisen maksupäivän ja loppusumman. Käytä aina laskua maksaessasi viitenumeroa. Näin varmistat, että maksu kohdistuu oikein.

Sähkölaskun tulkinta

6. Sähkönluentamittarisi edellinen lukema, uusi lukema sekä kulutus, joka sinulta nyt laskutetaan.

7. Sähköenergian myyntihinnan erittely toteutuneen kulutuksen mukaan. Myyntihintaan kuuluvat energiamaksu (snt/kWh) ja perusmaksu (€/kk).

8. Sähkönsiirron erittely toteutuneen kulutuksen mukaan. Sähkönsiirron hinta muodostuu perusmaksusta (€/kk), siirtomaksusta (snt/kWh) ja sähköveroista (snt/kWh). Sähkön siirtomaksuilla katetaan sähköverkon rakentamis- ja ylläpitokustannuksia sekä sähkön siirrosta aiheutuvia kustannuksia. Sähkövero on valtion määrittelemä ja keräämä sähkövero.

9. Kulutuksen mukaiset keskihinnat pitävät sisällään kaikki maksut jaettuna toteutuneella kulutuksella.

Sähkölaskun tulkinta