Löylyjen lunnaat – mitä saunominen maksaa?

Me suomalaiset olemme saunojakansaa. Sanominen on tärkeä osa kulttuuriperintöämme ja olemme siitä ylpeitä – jopa niin ylpeitä, että saatamme närkästyä, jos joku muu väittää keksineensä saunan. Siitä huolimatta, että kaukana ovat ne ajat jolloin saunassa synnyttiin ja elämän loputtua ihminen pestiin puhtaaksi viimeiselle matkalleen, on sauna edelleen merkittävä ja tärkeä osa niin arkeamme kuin juhlaammekin.

Kuulen asiakkailtamme usein toteamuksen siitä, miten sähköä kuluu paljon, kun ”tulee niin usein saunottuakin”. Silloin heitä lohdutellut, että saunovat huoletta, sillä käytännössä saunominen ei kestää kovin montaa tuntia, eikä kiuas paahda koko ajan täydellä teholla. Mieleeni on kuitenkin jäänyt kytemään ajatus siitä, että olisi hyvinkin mielenkiintoista selvittää tarkemmin, paljonko esimerkiksi tyypillinen kerrostalosauna tarvitsee sähköenergiaa.

Koekohteeksi valittiin tutun sinkkuihmisen kerrostalokaksion sauna. Valintaan päädyttiin kahdesta syystä, ensinnäkin hänen sähkönkulutuksensa on sen verran pieni, että sähkökiukaan aiheuttama ”piikki” erottuu kulutustuntisarjalta helposti. Toinen syy on se, että itse asumme rivitaloasunnossa, jossa ei ole asuntokohtaisia saunoja.

Saunoimme sunnuntai-iltana, kuluvan syyskuun 13. päivä klo 18-21. Sauna oli tyypillinen noin kolmen hengen sähkösauna ja saunomislämpötila löylymittarin mukaan 80 astetta Celsiusta. Kiuas 6 kW:n sähkökiuas, joka oli päällä tuon mainitun kolme tuntia. Saunoimme kahdessa ”vuorossa” saunan lämmittyä saunomislämpöön vajaassa tunnissa. Saunomisen jälkeen kiuas oli päällä vielä hetken aikaa, sammuen iltayhdeksään mennessä.

Saunomisen sähkönkulutuksen selvittämiseksi otin kyseisestä käyttöpaikasta sen viikon kulutustuntisarjan ja vähensin saunomiseen käytettyjen tuntien kulutuksesta kaikkien muiden tuntien kulutuksen keskiarvon. Edellä kuvatun laskutoimituksen mukaan kiuas kulutti kahden ensimmäisen tunnin aikana hieman yli 4,4 kWh per tunti ja viimeisen tunnin aikana vähän alle 0,2 kWh. Yhteenlasketuksi kulutukseksi tuli tarkemmin sanottuna 9,06 kWh.

Kustannuksia laskettaessa päätin ottaa lähtökohdaksi suositun tunneittain vaihtuvan pörssisähkön. Kyseisten tuntien pörssihinta sisältäen 24%:n arvonlisäveron ja Valkeakosken Energia Oy:n 0,33 snt/kWh:n komission oli klo 18 alkavalla tunnilla 4,01528 snt/kWh, klo 19 4,05496 snt/kWh ja klo 20 3,76232 snt/kWh. Näin saamme sähkön myynnin energiamaksukustannukseksi tälle saunomiselle 0,36 €. Siirron energiamaksu, 3,35 snt/kWh aiheuttaa yhteensä 0,30 €:n kustannuksen ja sähkö vero, 2,79372 snt/kWh 0,25€:n kustannuksen. Yhteensä saunomisestamme aiheutui isännällemme siis noin 0,91 €:n kustannus.

Tässä vaiheessa joku jo kysyy: Entä perusmaksut? Kysymys on kyllä aiheellinen, mutta koska lähtökohtana oli, paljonko lisäkustannuksia saunomisesta aiheutuu, ei perusmaksuja oikein voi ottaa lukuun, sillä ne maksetaan riippumatta saunomisen määrästä. Sähkön toteutunutta yksikköhintaa laskettaessa pitää perusmaksut kuitenkin ottaa huomioon, joten lasketaanpa ne tässä saman tien. Tavanomaisilla 3x25A:n pääsulakkeilla siirron perusmaksu verkkoalueellamme on 10 €/kk ja TuntiSpot-pörssisähkön 3 €/kk. Jos asunto-osakkeessa ei sähköä mene lämmitykseen sen sähkönkulutus vaihtelee koosta yms riippuen välillä n 1000 – 4000 kWh. Tämä tarkoittaa,  että perusmaksujen osuus sähkön toteutuneesta yksikköhinnasta on n 3,75 – 15 snt/kWh. perusmaksut huomioiden saunomisestamme olisi aiheutunut siis yhteensä 1,25 – 2,25 €:n kokonaiskustannus. Tämä edelleen sillä huomiolla, että jos jätät saunomatta, säästät vain tuon energiamaksujen aiheuttaman reilun 90 sentin kustannuksen ja saunomisestakin aiheutuun vain tuo lisäkustannus.

Onko saunominen sitten kallista? Edellä olevan laskelman perusteella kukin voi sitä kohdaltaan punnita. Viikoittainen saunominen aiheuttaa vuodessa siis noin 50 €:n kustannuksen. Tällaisen keski-ikäisen hämäläisäijän näkökulmasta sille summalle on vaikea keksiä fiksumpaa käyttökohdetta – varsinkin kun sen saa maksaa noin pienissä osissa.

Kaikki tässä blogikirjoituksessa käytettävät hinnat sisältävät 24%:n arvonlisäveron.

Juhani Fredrikson / Valkeakosken Energia Oy