VAAO:n opiskelijat sisustussuunnittelivat toimitilaamme

Valkeakosken Ammattiopiston opiskelijat osallistuivat Valkeakosken Energian uusien toimitilojen suunnitteluun yhdessä sisustussuunnittelija Paula Kallion kanssa. Opiskelijat saivat käytännön kokemusta alansa työstä auttaessaan niin sisustussuunnittelijaa kuin yhtiön työntekijöitä.

Ajatus opiskelijoiden osallistumisesta tuli Valkeakosken Energian markkinointipäällikkö Erik Liljeströmiltä, kun hän kuuli että opiskelijat olivat tehneet siustussuunnitelmia ja -toteutuksia Valkeakosken Silkkipainolle.

– Valkeakosken Energian tavoitteena on kehittää yhteistyötä paikallisten oppilaitosten ja opiskelijoiden kanssa, toteaa Liljeström.

Opiskelijat Kaisa Putkiranta, Päivi Jokinen ja Jenni Oneyibo muodostivat kolmen hengen tiimin, jossa jokainen työskenteli itsenäisesti luoden omia sisustussuunnitelmiaan asentajien tilaan ja neuvottelutilaan. Jokainen teki oman ehdotuksensa, jota sparrasi sisustussuunnittelija Paula Kallio.

Toteutetussa versiossa opiskelijoiden ideoita hyödynnettiin. Esimerkiksi asentajien pukuhuoneen kaapit ja kuivaustilat on toteutettu opiskelijoiden ideoiden pohjalta, kuten myös tilanjako asentajien työtilassa. Neuvottelutilaan tuli iso valotaulu.

– Opiskelijat saivat Paulalta palautetta ja vinkkejä. He saivat tehdä aikataulua itsenäisesti. Paula toimi hyvänä ohjaajana ja opiskelijat pääsivät näkemään, kuinka sisustussuunnittelija tekee työtään käytännön tasolla, toteaa VAAO:n opettaja Sanna Toijala.

– Opiskelijoiden tehtäviin kuului myös kartoittaa ja käydä mittaamassa vanhoja kalusteita. He listasivat kaikki taideteokset, mikä oli hyvä työkalu, jonka avulla voitiin hallita se, mitä kaikkea on käytettävissä ja minne esineitä voidaan sijoittaa uudessa paikassa.

– Isoin oppi oli se, että opiskelijat näkivät, millä tavalla sisustussuunnittelijan työtä pitää tehdä käytännössä eli mitä pitää oikeasti huomioida, mitä työkaluja käyttää. Esimerkiksi montako erilaista muutostyötä suunnitelmiin voidaan tehdä ja kannattaako joku vaihe jättää vähemmälle piirtämiselle. Opintosuunnitelman mukaan opiskelijan tulee osata käyttää 3D-ohjelmaa ja sitä pääsi tämän projektin kanssa harjoittelemaan, mutta käsin piirtämällä voidaan myös tehdä.

– Osaamista ei todenneta sillä, että on istunut koulun penkillä, vaan että on tehnyt oikeaa työtä. Tämän projektin kautta opiskelijat pääsivät tekemään 1-2 tutkinnon osan näytöt.

– Olemme tosi kiitollisia Valkeakosken Energialle ja Paula Kalliolle tästä mahdollisuudesta, sillä harvalla suunnittelijalla on mahdollista ottaa harjoittelijoita omaan työhönsä mukaan, että pääsee läheltä näkemään. Kyseessä oli myös julkinen tila, mikä on harvinaista, sillä yleensä kohteina ovat yksityiskodit.