Yhteistyökumppanillemme Hakalle kelpaa vain nousu

KUVATEKSTI: Päävalmentaja Teemu Tainion ympärillä vas. 23-vuotias oikea puolustaja Jami Kyöstilä, keskikentän 19-vuotias Severi Keskitalo ja oikealla 22-vuotias maalivahti Joonas Immonen, jotka ovat kaikki seuran omia kasvatteja.

Haka täyttää 85 vuotta – Vain nousu kelpaa

– Jos sarjanousua ei saavuteta, kausi on pettymys, toteaa Valkeakosken Hakan edustusjoukkueen uusi päävalmentaja Teemu Tainio. Valkeakosken Haka on suomalaisen jalkapallohistorian menestyksekkäimpiä joukkueita. Se on totuttu näkemään korkeimmalla sarjatasolla taistelemassa mestaruuksista.

– Sanotaan, että joukkueen pitäisi näyttää valmentajaltaan. Oma ura oli räiskyvää menoa ja pyritään samaan. Tahtoa löytyy, olemme aggressiivisia. Haluamme olla joukkue, joka määrää kentällä tempon. Voitontahto pitää iskostaa joukkueeseen. Iso osa on henkisellä puolella ja jos se on kunnossa, voittaa voi heikommallakin pelillä, Tainio toteaa.

– Suomessa ei ole niin kiirettä, kun harjoituskausi on pitkä. Joka päivä tehdään töitä, että Haka palaa takaisin. Joukkue valmistautuu kauteen päivittäisellä treenaamisella. Tampereella Pirkka-hallissa treenataan neljästi viikossa, kun Valkeakosken oma halli ei enää ole käytössä.

Kokoonpanoon satsataan

Päävalmentaja Tainio on saanut vaikuttaa kaikkiin hankintoihin. Helmikuussa olivat sopimuksensa vahvistaneet toppari Niklas Friberg TPS:sta ja keskikentän Jacob Bushue, joka saapui USA:sta. Heidän lisäkseen hankitaan vielä 3–4 pelaajaa, johon ryhmään pitäisi osua maalisylkijä.

Oman juniorituotannon pelaajia ovat mm. Anton Popovich, Erkka Helminen, Jami Kyöstilä, Severi Keskitalo, Joonas Immonen ja Joona Kari. Suomen Cupissa debyytin teki vasta B-juniori-ikäinen Wiljami Valtonen. Edustusjoukkueen kanssa tekevät vahvasti yhteistyötä junioripäällikkö Asko Jussila, valmentaja Jari-Pekka Mäkelä ja maalivahtivalmentaja Pauli Jussila.

– Tulevalla kaudella kannattaa seurata Erkka Helmistä. Hän on ollut siinä hilkulla ja odotan tällä kaudella viimeistä puhkeamista kukkaan. Maalivahtipuolella on sopimus Joonas Immosen kanssa ja testissä on jamaicalainen maalivahti.

Pahimpina vastustajina Tainio pitää joukkueita, jotka putosivat liigasta eli TPS ja etenkin Oulu, joka on satsannut paljon.

Ensin pelaan, sitten valmennan

Teemu Tainio kaavaili jo juniorina, että ensin pelaa ja sitten valmentaa. Oma isä Risto Tainio, joka valmensi Teemua aina edustusjoukkueeseen asti, on ollut jonkinlainen esikuva. Hänellä oli kova vaatimustaso, eikä harjoituksissa päässyt huijaamaan.

– Keith Armstrongilla oli myös kova vaatimustaso. Kun Haka oli pudonnut Ykköseen, hän tuli ja nosti joukkueen takaisin liigaan. Ulkomaisista valmentajista hollantilainen Martin Jol oli pelottavan näköinen hahmo, mutta leppoisa, lähellä pelaajia ja edusti hyvää ihmisjohtamista. Hans Backe Amerikan vuosina oli hyvä taktinen johtaja.

Teemun yksi merkittävimmistä jaksoista omalla pelaajauralla oli kahdeksan vuoden pesti ranskalaisessa Auxerren joukkueessa, jota valmensi legendaarinen Guy Roux. Roux valmensi Auxerren joukkuetta 44 vuotta – matkalle mahtui Ranskan mestaruus ja useita Ranskan Cupin voittoja.

– Guy oli enemmän isähahmo, jolle ottelut olivat tärkeitä. Harjoittelu ei ollut niin laadukasta, vaan junnaavaa toistamista, jossa juostiin tosi paljon.

Aikamme trendeinä valmentamisessa Tainio tuo esiin tilanteenvaihtopelaamisen, joka on tärkeässä roolissa.

– Peli nopeutuu vuosi vuodelta, siihen pitää olla valmis. Pelaajilta ei vaadita vain fyysisiä ominaisuuksia, vaan monen eri sortin nopeutta. Pelaajat ovat aina vain fiksumpia ja tekevät nopeampia ratkaisuja.

Buumi syntymässä

Suomalaisen jalkapallon tunnelin päässä Teemu Tainio näkee valoa. A-maajoukkueen hyvät esitykset vaikuttavat merkittävästi. On syntymässä ainakin pienimuotoinen buumi.

– Liigassa on pelattu liikaa otteluita. Nyt kun ottelujen määrä liigassa vähenee 33:sta 27:ään, yksittäisten pelien tason pitäisi nousta. Nuoria on siirtynyt ulkomaille. Jos saamme 20–30 16–19 -vuotiasta nuorta huippuseuroihin, alkaa se näkyä maajoukkueen menestyksessä. Iso plussa on myös se, että on tullut uusia, isoja stadioneita. Täällä Valkeakoskella kaikki on hyvin kesällä, mutta talvella on haasteita. Onneksi uutta hallia puuhataan, Tainio toteaa.

Kausi alkaa paikallisottelulla

Hakan liikevaihto on noin 700 000 euroa, joka on suuri Ykkösessä. Ennen vuodenvaihdetta oli jo myyty 1550 kausikorttia. Suurimmat tukijat ovat Valkeakosken Energia, kaupunki ja UPM. Kahtena edellisenä kautena on tehty nollatulos, mutta aikaisemmat velvoitteet vielä painavat. Suunta on kuitenkin oikea.

Tänä vuonna Ykkösestä putoaa vain yksi joukkue, liigaan nousee suoraan yksi joukkue ja toinen karsii.

Juhlavuoden ensimmäinen ottelu Ykkösessä on 27. huhtikuuta Tehtaan kentällä ja silloin onkin kyseessä paikallisderby Tampereen Pallo-Veikkoja vastaan. Seura järjestää myös jossain vaiheessa juhlaottelun.