Valon päivänä iloitaan pimeän ajan päättymisestä

Valon päivänä iloitaan pimeän ajan päättymisestä. Valon päivä korostaa valon ja henkilökohtaisen tuen merkitystä läheisen hyvinvoinnille. Valon päivä ajoittuu pimeään vuoden aikaan, jolloin valo alkaa askel askeleelta voittaa pimeyttä. Valolla on suuri merkitys ihmisen henkiselle hyvinvoinnille. Keräsimme aiemmista blogeistamme kokoon vinkit, joilla voidaan hyödyntää valon vaikutusta itseemme ja vielä energiatehokkaasti.

Luonnonvalosta energiatehokkaisiin lamppuihin

Keinovaloa voimakkaampaa luonnonvaloa kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan. Sammuta valot kirkkaana päivänä ja aina, kun et tarvitse niitä, esimerkiksi aina kun tila on käyttämättä yli 10 minuuttia.

Vaihda hehkulamppu led-lamppuun tai energiansäästölamppuun. Valitse myös oikea lamppu oikeaan paikkaan. Käytä apuna esimerkiksi lampunvalintakonetta. Varmista riittävä valon määrä: unohda watit ja valitse lumeneita (lm). Vanhaa 60 W:n hehkulamppua vastaa led- tai energiansäästölamppu, jonka valovirta on 800 lumenia.

Oikea valaisin oikeaan paikkaan

Suunniteltaessa kodin valaistusratkaisuja, kannattaa käyttää hetki myös energiatehokkuuden miettimiseen. Asennusvaiheessa tehdään päätös myös valaistuksen tulevista käyttökustannuksista. Valaistuksen energiankulutus riippuu monesta seikasta: lampuista, valaisimista, valaisimien sijoittelusta ja jopa huoneiden seinäpintojen väristä. Valojen käyttö vain silloin, kun niitä tarvitaan, on tärkeimpiä yksittäisiä seikkoja: valaistuksen ohjauksessa voidaan hyödyntää automatiikkaa, esimerkiksi liiketunnistimia, hämäräkytkimiä, ajastimia, jne.

Yleisvalaistukseen kannattaa valita sellainen valaisin, joka jakaa valon mahdollisimman tasaisesti koko huoneeseen. Valaisin voi antaa valoa joko suoraan alaspäin tai epäsuorasti katon kautta, jolloin saadaan tasaisempi valaistus ja vältytään häikäisyltä.

Kohdevalaisimilla voidaan korostaa huonekaluja, seinäpintoja tai käyttää niitä työpisteen valaisuun tai lukuvalona. Yleisvalaistuksen toteuttaminen pelkästään kohdevaloilla lisää helposti energiankulutusta ja saattaa johtaa ikävään häikäisyyn.

Valaistuksen ohjaus

Valaistuksen ohjauksella vältetään valojen tarpeeton palaminen ja samalla säästetään sähköä. Luonnonvaloa kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan, joten jätä valot sytyttämättä kirkkaana päivänä.

Perinteisten valokatkaisijoiden tilalle tai rinnalle voidaan asentaa esimerkiksi liiketunnistimia, jotka sytyttävät valot huoneeseen mentäessä ja sammuttavat ne huoneesta poistumisen jälkeen. Kytkennät voi suunnitella myös niin, että koko talon valaistus sammuu yhdestä katkaisijasta oven vierestä. Lähestymiskytkin sytyttää ulko-ovien ja kulkuteiden valaistuksen liiketunnistimien avulla.

Ulkovalojen ohjaus on tehokas tapa sekä vähentää energiankäyttöä että lisätä liikkumisen turvallisuutta ja ehkäistä ilkivaltaa. Pihan yleisvalaistusta voi ohjata hämäräkytkimellä tai hämärä- ja kellokytkimen yhdistelmällä. Lähestymiskytkin sytyttää ulko-ovien ja kulkuteiden valaistuksen liiketunnistimien avulla.

Energiansäästölamppu sopii suljettuihin ulkovalaisimiin. Markkinoilla on myös hämäräkytkimellä varustettuja sekä himmennettäviä energiansäästölamppuja.

Kierrätä käytetyt lamput oikein

Energiansäästölamput ja led-lamput palautetaan sähkö- ja elektroniikkaromun keräyspisteeseen (SER). Useimmat lamppuja myyvät liikkeet vastaanottavat käytettyjä lamppuja ilman ostovelvoitetta. Lisätietoja Lampputiedon verkkopalvelusta.