Kummiluokkamme rakensivat tuuliturbiinit LUMATE-tapahtumassa

Vietimme kummiluokkiemme eli Sorrilan 2.luokkien kanssa inspiroivan LUMATE-work shopin energiaan ja sähköön liittyen keskiviikkona 30.1.2019. Päivä toteutettiin yhteistyössä Tampereen LUMATE-keskuksen kanssa, jonka tarkoituksena on innostaa lapsia ja nuoria LUonnontieteiden, MAtematiikan ja TEkniikan harrastamiseen sekä niiden oppimiseen, tutkimiseen ja soveltamiseen tekemällä oppien.

Oppitunnin aluksi päivän vetäjämme Rich Raja-Aho keskusteli lasten kanssa energiasta ja sen muodoista. Seuraavaksi tehtiin tiedekoe, jossa oppilaat saivat omatoimisesti kokeilla energian liikettä pariston, magneetin, ruuvin ja johdon avulla. Päivän kohokohtana oli tuuliturbiini/ sähkögeneraattori mallin rakentaminen. Lapset olivat innoissaan projektista ja lopputulokset olivat todella näyttäviä.

Me Energialla halusimme tarjota kummiluokillemme jotakin erityistä kevätlukukauden aluksi. LUMATE toimintaa vastaavaa ei ole tarjolla Valkeakoskella, joten päätimme tuoda LUMATE:n kertaluontoisesti koettavaksi koululaisten arkeen.

https://www.lumate.fi/

Tampereen LUMATE-keskuksen tarkoituksena on innostaa lapsia ja nuoria LUonnontieteiden, MAtematiikan ja TEkniikan harrastamiseen sekä niiden oppimiseen, tutkimiseen ja soveltamiseen tekemällä oppien.  LUMATE-keskus tuo luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian tutkimusta, tieteen tekoa ja teollisuutta näkyväksi koululaisille sekä järjestää opettajille täydennyskoulutusta toimien myös opettajien resurssikeskuksena. Keskus luo sateenvarjoverkoston eri toimijoiden välille ja näin tuo näkyvyyttä eri toimijoille ja toiminnoille. Toiminta-alueena on koko Pirkanmaa. Toimintaa rahoittavat Tampereen korkeakouluyhteisö, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Tampereen kaupunki.

Tampereen LUMATE-keskus toimii Tampereen yliopiston alaisuudessa ja on osa valtakunnallista LUMA-keskus Suomi -verkostoa.

LUMATE-keskus tarjoaa erilaisia tiede-, elektroniikka, ohjelmointi- ja robotiikka-aiheisia kerhoja peruskouluikäisille lapsille ja nuorille vuosittain sekä syys- että kevätlukukaudella.