Vinkkejä joulusiivoukseen

Ennen joulua kannattaa siivota juuri sen verran kuin oma juhlatunnelma vaatii. Kun olet suunnitellut joulusiivouksesi hyvin ja jos vielä voit aloittaa siivouksen ajoissa, vältät turhan joulustressin. Mieti, ketä varten siivoat, ja pidä sitä ohjaavana tekijänä omassa suunnitelmassasi. Lämmin ja rauhallinen joulutunnelma ei välttämättä vaadi kaikkien kaappien ja laatikoiden siivoamista – ole itsellesi armelias ja keskity nauttimaan yhdessäolosta perheen ja läheisten kanssa. Joulupukki ja tontut eivät tule kurkistamaan sukkalaatikon sisälle tai etsi villakoiria kotoasi.

Joulusiivous kannattaa aloittaa silloin, kun sinulla on siihen aikaa. Mikäli pääset aloittamaan hyvissä ajoin ennen joulua, voit siivota hiljalleen. Näin toimimalla koko asuntoa ei tarvitse siivota yhtenä päivänä tai yhtenä viikonloppuna. Liian aikaisin ei kuitenkaan kannata aloittaa, sillä huoneet ehtivät helposti sotkeutua uudelleen ennen aattoa.

Mikäli joulu on sinulle suursiivousaikaa ja hyödynnät omaa tuttua ja turvallista ohjelmaasi, ei sinun kannata lukea enää pidemmälle. Jos kuitenkin kaipaat vinkkejä omaan joulusiivoukseesi, voit huolella uppoutua meidän sinulle räätälöimään siivousohjelmaan.

Joulu on monelle eräänlainen kausisiivous, ja silloin on helpoin aloittaa siirtämällä kesä-syyskauden tavarat ja tekstiilit kausisäilytykseen ennen varsinaisen siivouksen aloittamista.

Kaikki suursiivoukset on aina hyvä aloittaa pyyhkimällä pölyt huonekaluista ja muilta pinnoilta. Pölyt on hyvä pyyhkiä ns. ylhäältä alas -tekniikalla eli ensin kaappien ja hyllyjen päältä. Tämän jälkeen kannattaa kantaa matot ja muut tekstiilit ulos ravistamista/tamppaamista varten. Näin niistä ei enää karise roskia jo kertaalleen siivottuun tilaan.

Seinät ja katto

Seinät ja katto on hyvä puhdistaa pölyistä ainakin kerran vuodessa. Kiinnitä jatkovarteen kuiva mikrokuitumoppi ja pyyhi pinnat sillä. Jos käytät vettä, ole varovainen, sillä vesi aiheuttaa helposti valumajälkiä.

Ikkunat

Talvella kokonaisvaltainen ikkunanpesu kannattaa jättää tekemättä. Isoimmat läiskät ja liat kannattaa pyyhkiä pois.

Taulut ja seinäkoristeet

Tauluista, seinäkoristeista ja valokuvakehyksistä irtopölyn saa irti imuroimalla tai pölyhuiskalla. Jos materiaali kestää, kehykset ja koristeet voi pyyhkäistä myös kostealla tai kuivalla mikrokuituliinalla.

Valaisimet ja koriste-esineet

Valaisimet ja koriste-esineet puhdistuvat pölystä imuroimalla ja pyyhkimällä.

Lasi- ja peilipinnat

Kaappien ja kirjahyllyjen lasiovet sekä peilit saa pyyhittyä puhtaaksi nihkeällä mikrokuituliinalla. Tarvittaessa voit myös suihkuttaa pinnoille ensin vettä tai hieman pesuainetta ja pyyhkiä sitten kuivalla mikrokuituikkunaliinalla. Nykyisillä ikkunanpesureilla puhdistus onnistuu myös kätevästi.

Lämpöpatterit

Pyyhi lämpöpatterit esimerkiksi pitkävartisella pölyhuiskalla.

Ovet ja ovenkarmit

Ovenkarmit voi pyyhkiä kostealla tai pölyhuiskalla. Kevyeen likaan riittää yleispuhdistusaine, pinttyneempään ja oven rasvatahroihin tepsii rasvanpoistajasuihke tai taloussprii.

Sälekaihtimet

Imuroi sälekaihtimet suljettuina molemmin puolin pölysuuttimella tai pyyhi kuivalla tai nihkeällä mikrokuituliinalla. Irtopölyn saa puhdistettua kätevästi myös pölyhuiskalla.

Jalkalistat

Jalkalistat kannattaa imuroida ensin imurin jatkovarren päähän asennetun kapean rakosuulakkeen tai harjamaisen pölysuuttimen avulla. Mikäli lika tai pöly on tarttunut jalkalistaan, pyyhi jalkalistat nihkeällä liinalla.

Matot

Matot puhdistuvat tehokkaasti imuroimalla ja tuulettamalla. Välillä mattoja kannattaa tuuletuksen yhteydessä ravistaa tai tampata.

Parkettilattiat

Parkettilattia puhdistuu imuroimalla ja nihkeäpyyhinnällä. Sama metodi sopii myös muille lakatuille ja maalatuille puulattioille sekä öljytyille ja vahatuille lattioille. Puhdistusaineena käytetään tarvittaessa neutraalia puhdistusainetta.

Laminaattilattiat

Laminaattilattialta imuroidaan tai mopataan ensin irtopöly ja roskat. Sen jälkeen lattiat pyyhitään nihkeällä mikrokuitu- tai laminaattimopilla. Tarvittaessa käytetään laminaattilattialle tarkoitettua puhdistusainetta.

Keittiön pinnat

Pese keittiön tasot, kaakelit ja muut pinnat perusteellisemmin säännöllisesti. Astianpesuaine on hyvä puhdistusaine, mutta itsepintaiseen likaan ja rasvatahroihin sopii keittiön rasvanpoistajasuihke.

Laattalattia

Laattalattialta irtoroskat saa poistettua kätevästi harjan ja rikkalapion avulla tai imuroimalla. Peruspuhdistukseksi sopii myös kostealla mopilla pyyhkiminen, perusteellisempaan puhdistukseen sopii kunnon vesipesu silloin tällöin.

Liesituuletin

Puhdista keittiön liesituuletin ajoittain perusteellisesti. Kytke virta pois ja irrota rasvasuodatin. Pese rasvasuodatin käsin astianpesuaineella pehmeää harjaa apuna käyttäen tai astianpesukoneessa, jos käyttöohjeet sen sallivat.

Rosteri- ja teräspinnat

Kiiltävät rosteri- ja teräspinnat ovat alttiita sormenjäljille. Pyyhi sormenjäljet kevyesti kostutetulla mikrokuituliinalla tai mikrokuitutiskiliinalla. Hankaliin jälkiin tepsii erikoispuhdistusaine.

Huonekalut

Puhdista huonekalut tarvittaessa niille sopivilla puhdistusaineilla. Nahka-, puu- ja tekstiilihuonekaluille on omat aineensa.

TV ja muu elektroniikka

TV:n ja muut elektroniikkalaitteet saat kätevimmin pölyttömiksi staattisen liinan tai pölyhuiskan avulla. Tarvittaessa voit puhdistaa pinnat varovasti esimerkiksi nihkeällä mikrosäämiskällä. Plasma- ja LCD-näyttöjen puhdistukseen sopivia puhdistussettejä saa hankittua hyvin varustetuista päivittäistavaraliikkeistä sekä elektroniikkaliikkeistä. Varmista näiden laitteiden puhdistusohjeet aina käyttöohjeista.

Joulusiivouksen ostamista siivousfirmalta kannattaa myös harkita. Näin vuodenvaihteen kiireistä ei muodostu tarpeetonta stressiä. Muistathan, että siivoustyöstä saa tehdä kotitalousvähennyksen. Nyt kuitenkin saattaa olla siivousalalla kalenterit täynnä, mutta aina kannattaa kysyä.

Lähde: Marttojen vinkit kodin siivoukseen