Kuinka valaistus huomiodaan sisustuksessa

Sisustuksessa olennaista on neljä asiaa, tila, värit, materiaalit ja valo. Nyt keskitymme valaistuksen tärkeyteen sisustamisen näkökulmasta. Oletpa sitten rakentamassa uutta kotia tai tekemässä remonttia, niin suunnittele kodin valaistus mahdollisimman aikaisin. Remontin yhteydessä on usein tyydyttävä niihin sähköistyksiin, mitkä ovat jo olemassa, mutta hyvällä suunnittelulla on täysin mahdollista saada aikaiseksi valaistus, joka toimii juuri sinun tarpeidesi mukaan.

 

Suunnitelman aloittaminen

Suunnittelu kannattaa aloittaa kulkemalla ympäri talon kynän ja lehtiön kanssa ja jokaisessa huoneessa/tilassa miettiä:

 • Mihin tätä tilaa tullaan käyttämään ja laventaa ajatusta kaikkiin mahdollisiin käyttötarkoituksiin. Onko olohuone vain tv:n katseluun, syödäänkö siellä päivällinen, tehdäänkö siellä läksyjä, teetkö käsitöitä jne.
 • Mitä minulla on esillä kussakin huoneessa, onko tauluja tai kasveja, kirjoita kaikki ylös, sillä tällä on merkitystä kohdevalaistuksen kanssa.
 • Mihin kellon aikaan ihmiset ovat tässä huoneessa
 • Mistä luonnonvalo tulee sisään
 • Kuka käyttää tätä huonetta, koska esim 60 vuotias käyttää 15 kertaa enemmän valoa lukemiseen kuin 10 vuotias.

Tee suunnitelmasi paperille

Piirrä paperille huoneesi sijoitussuunnitelma, jonka avulla pystyt havainnoimaan parhaat paikat lampuillesi.

 • Merkkaa suunnitelmaan ensiksi paikallaan pysyvät elementit kuten ovet, ikkunat, takat jne.
 • Seuraavaksi merkitse paperille mihin suuntaan ihmiset todennäköisesti katsovat. Useasti remontoitavissa kohteissa pistokkeita ei ole tarpeeksi, jolloin sulakkeiden kuormitus kannattaa tarkistaa ennen uusien asentamista.
 • Merkitse suunnitelmaan, missä kohdin haluaisit katkaisijoiden olevan
 • Piirrä myös huonekalut suunnitelmaan
 • Mieti myös käytännön asiat eli kuinka vaihdan palaneen lampun ja miten pystyn siistimään valaisimet

Suunnittele myös katkaisimet ja niiden sijoistuspaikat

Mieti haluatko kaikkien valojen toimivan yhdestä ja samasta katkaisijasta vai haluatko käyttää niitä erikseen eri katkaisijoista. Haluatko myös käyttää himmentimiä saadaksesi luotua erilaista tunnelmaa? Älä kuitenkaan laita liian montaa katkaisijaa samaan paneeliin, jotta muistat mistä mitäkin valoa ohjataan.

Ota huomioon koko talosi kokonaisuus, vaikka työskenteletkin suunnitelmaa huone kerrallaan. Todella kirkkaasti valaistusta huoneesta on esimerkiksi huono siirtyä tunnelmavalaistuun toiseen huoneeseen. Käytä valoja linkittämään huoneita toisiinsa. Älä kuitenkaan hukuta huonetta valaisimilla, sillä voit käyttää yhtä valoa myös eri tarkoituksiin ohjaamalla valon sädettä eri paikkoihin. Kun menet hankkimaan valaisimia, ota suunnitelmasi mukaan, sillä asiantuntevat myyjät osaavat suunnitelmasi kanssa tarjota sinulle toimivan ratkaisun.

Kodin valaistustyypit suunnitelmasi syventämiseksi

Kotiemme valaistustyypit voidaan jakaa neljään ryhmään. Puhumme yleensä yleis-, työ-, kohde ja tunnelmavalaistuksesta. Näitä yhdistelemällä saadaan suunnitelmasi toteutettua luoden tarvittaessa tunnelmaa ja työskentelyvaloa oikeisiin paikkoihin.

Työvalaistus

Työvaloa tarvitaan kotona esimerkiksi kirjoittamiseen, lukemiseen, käsitöihin ja ruuanlaittoon. Työvalon sävyn olisi hyvä olla lähellä luonnonvaloa. Työvalaistuksessa tulee välttää häikäisyä ja se onnistuu huomioimalla lampun korkeuden, suunnan ja voimakkuuden.

Kohdevalaistus

Kohdevalolla korostetaan kodin rakenteita tai sisustuksen yksityiskohtia ja luodaan huoneeseen mahdollisesti syvyysvaikutelmia. Esineet ja rakenteet korostuvat eri tavalla, kun valo suunnataan niihin esim. ylhäältä tai alhaalta.

Tunnelmavalaistus

Tunnelma luodaan kauniiden koristevalaisimien avustuksella. Tunnelmavalo sisustaa ja muuttaa vaikkapa mittasuhteita.

Yleisvalaistus

Yleisvalaistus on kodin perusvaloa, jota sitten täydennetään muilla valaistusmuodoilla aina huoneen tarpeen mukaan. Perinteisin yleisvalon lähde on kattovalaisin, jonka valo leviää laajalle alueelle.

Vinkit pieneen ja isojen tilojen valaistukseen

Valaistuksella luodaan vaikutus tilan olemukseen. Huone saadaan tuntumaan todellista isommalta tai pienemmältä. Saat pienen tilan vaikuttamaan suuremmalta kun:

 • Suosi sisustuksessa vaaleita pintoja ja materiaaleja
 • Suuntaa valot tilassa ylöspäin seinille tai kattoon
 • Käytä tilassa useampi valaisimia ja ohjaa niiden valoa myös tilan nurkkiin

Ison tilan puolestaan saa vaikuttamaan pienemmältä kun:

 • Ripustat valaisimet mahdollisimman alas
 • Sijoita valaisimet niin, että seinäpinnat ja nurkat jäävät varjoon.
 • Käytä tummia tekstiilejä ja pintoja

Mitä pitää ottaa huomioon eri huoneiden valaistuksessa

Makuuhuoneen valaistuksessa tulee ottaa huomioon, että tarvitaan valoa esim. loikoiluun, lukemiseen ja tunnelmaan. On siis syytä kiinnittää huomiota muuhunkin kuin valaisimen ulkonäköön. Makuuhuoneen yleisvalona toimii usein kattoon kiinnitetty valaisin. Sängyllä makaavaa se kuitenkin usein häikäisee jos valonlähde on näkyvillä. Kaunein valoratkaisu yleisvaloon olisi esimerkiksi valon suuntaaminen katon tai seinän kautta makuuhuoneen tilaan. Lukuvaloksi sopii hyvin helposti kohdistettava ja häikäisemätön valaisin. Jos valossa on vielä himmennin, niin valon voimakkuutta voi säädellä vaikka tunnelma- ja yövaloksi. Vaatekaapit ja vaatehuoneet on syytä valaista riittävästi joko kohdevalaisimella. Jos makuuhuoneessa on meikkipöytä, sijoita se mahdollisimman lähelle ikkunaa, jolloin luonnonvalo tulee maksimoitua. Pöydälle on myös hyvä hankkia pöytävalaisin, jolla saadaan tarvittava valo kohdistettua riittävästi. Valon sävyllä ja värillä on myös suuri merkitys, ota huomioon makuuhuoneen värit ja tekstiilit.

Portaikoita valaistaessa tulee ottaa huomioon samat asiat kuin kaikissa muissakin kodin tiloissa. Valaisimien valinnassa tulee kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota turvallisuuteen. Valot eivät saa häikäistä tai luoda suuria varjoja. Jos portaikon seiniin asennetaan valaisimet, niiden valon tulee valaista seiniä pitkin portaikkoon. Portaikon askelmat voi valaista sivulta tai askelmien etureunoista. Ledien käyttö portaikoissa on suositeltavaa.

Lastenhuoneiden valaistuksessa turvallisuus on prioriteetti numero yksi. Pienempien lasten huoneissa tulee valaisimet sijoittaa niin, etteivät lapset pääse niihin käsiksi. Valaisimien on hyvä olla myös kestäviä, jotta lentävät lelut eivät niitä helposti vahingoita. Lastenhuone kannattaa valaista epäsuorasti pintojen kautta tai asentaa kattoon suurehko plafondivalaisin, näin ei aiheudu häikäisyä. Useat hauskat lasten huoneen valaisimet ovat nihkeitä antamaan valoa, joten niitä kannattaa ajatella lisävalaistuksena.

Perheen nuoriso saattaa puolestaan arvostaa enemmän tunnelmaa ja kohdevaloa. Musiikin kuuntelun ja youtuben katselu kavereiden kanssa hämärässä valaistuksessa on mieluista. Tähän tarkoitukseen sopii hyvin erilaiset sisustusvalaisimet himmennyksineen

Olohuone on haastava tila, sillä sinne kaivataan vuorokauden ja vuodenajan tilanteesta riippuen erilaisia tunnelmia. Tämän takia valaistuksen tulee olla muunneltavissa. Hajautettu yleisvalaistus on hyvä ratkaisu, jolloin esim. nurkat eivät jää tilassa pimeiksi. Olohuoneissa on myös usein esillä tauluja tai koriste-esineitä, joille kohdevalaisin on eduksi. Lukeminen ja käsitöiden tekeminen taas vaatii työvaloa. TV:n katselun aikaan taas valaistuksen tulisi olla samaa kirkkaustasoa kuin televisioruudun. TV:n sijoittamisessa on myös huomioitava, ettei ikkunasta tuleva valo heijasta tv:stä.

Eteiset ovat usein pimeitä tiloja ja sinne olisi saatava päivänvaloa esim. sijoiteltuja peilejä tai ikkunallisia sisäovia. Seinä-, pöytä- ja jalkalamput tuovat mukavasti tunnelmaa tilaan, mutta tila kaipaa myös yleisvalaistusta, jonka kohdalla kannattaa miettiä tilan kokoa ja värimaailmaa. Vaaleassa tilassa voi valon tuoda epäsuorasti hyödyntäen esimerkiksi vaaleita seiniä.

Keittiössä tarvitaan runsaasti valoa ja työpöytien yläpuolella pitää ehdottomasti olla hyvät kohdevalaisimet. Kiskovaloilla tai upotetuilla halogeeneilla/ledeilla saadaan aikaiseksi hyvä yleisvalo tilaan. Niiden raikas valkoinen valo korostaa myös upeasti nykyisiä kauniita keittiömateriaaleja. Keittiössä kannattaa käyttää vain kiinteitä valaisimia, sillä muuta ratkaisut ovat usein vain tiellä työtilassa.

Näillä neuvoilla saat varmasti rakennettua itsellesi hyvän suunnitelman, jota voit yhdessä valaistuksen ammattilaisen kanssa käydä läpi ja saada lopullisen toteutettavan suunnitelman, joka pitää sisällään katkaisijat, niiden sijoituspaikat, oikeat valaisimet ja riittävä valon määrä on tarkistettu ja he voivat yleensä myös suositella hyvää ammattitaitoista asentajaa tekemään asennustyöt.