Ilmalämpöpumpun huolto ja puhdistus

 

Kaikille ilmalämpöpumpun huolto ei ole itsestäänselvä asia. Ilmalämpöpumpun huolto on tärkeää, sillä pumppu ja sen suodattimet keräävät sisälleen epäpuhtauksia ja pölyä. Ilmalämpöpumpulle saa tehdä itse vain yksinkertaisia ylläpitotoimia, jotka on eritelty käyttöohjeessa. Laitteen perusteellinen puhdistaminen on ammattilaisen työtä. Huoltamiseen ja asentamiseen vaaditaan Tukesin myöntämät kylmäasennuspätevyydet, sillä ilmalämpöpumppu sisältää kylmäainetta. Ilmalämpöpumput, maalämpöpumput ja ajoneuvojen ilmastointilaitteet sisältävät ilmastolle haitallista kylmäainetta. Tämän takia niitä sisältäviä laitteita saavat käsitellä vain ammattilaiset, joilla on Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukesin) myöntämä kylmäalan pätevyys. Asennusliikkeellä tulee olla myös kylmälaiteliiketodistus, eli kylmäalan toimintaoikeus Tukesin rekisterissä.

Suodattimet

Suodatinten puhdistus sisäyksiköstä on tehtävä riittävän usein, sillä suodattimien likaantuessa ilmankierto kennostossa estyy ja tämän seurauksena ilmalämpöpumpun hyötysuhde heikkenee. Suodattimet tulisi imuroida vähintään kerran kuukaudessa ja jos talossa on lemmikkejä tai ympäristö on muusta syystä tavallista pölyisempi, puhdistus on tehtävä useammin. Ilmalämpöpumpun omistaja saa itse puhdistaa ja huoltaa sisäyksikön suodattimista. Kennot ja suodattimet on hyvin helppo imuroida, ja joissakin malleissa ne on mahdollista jopa irrottaa, jolloin ne voidaan myös pestä.

Ulkoyksikkö

Ulkoyksikkö on jatkuvasti altis vuodenaikojen muutoksille ja säälle. Silloin tällöin kannattaa tarkistaa, miltä ulkoyksikkö näyttää ja poistaa roskat sen ympäriltä. Talviseen aikaan kannattaa esimerkiksi pitää huoli siitä, ettei laite hautaudu lumeen eikä suojakehikkoon esim. synny jääpuikkoja.

Syksyisin puista pudonneet lehdet saattavat aiheuttaa ilmalämpöpumpulle haittaa. Ne kannattaa käydä pyyhkäisemässä tai puhaltamassa pois.

Roskia välttääkseen ilmalämpöpumpulle kannattaa hankkia suojus ulkoyksikköön. Suojakehikkoa ei kannata rakentaa itse, jotta varmistus laitteen riittävästä ilman saannista. Jos ulkoyksikkö peittyy talvella lumeen, se saattaa jäätyä ja rikkoutua. Vesi on ohjattava hallitusti pois.

Jos itse tehtävät ylläpitotoimien lisäksi tarvitaan muuta huoltoa, on syytä kääntyä pätevän kylmäasennusliikkeen puoleen.

Ammattilaisen tekemä ilmalämpöpumpun huolto

Perushuoltoa suositellaan teettämään 1–3 vuoden välein. Tarkasta valmistajan suosittelema huoltoväli lämpöpumppusi käyttöohjeesta.

Ilmalämpöpumpun tehokkaan toiminnan takaa ammattilaisen tekemä vuosihuolto. Tarpeen mukaan laitteelle voidaan suorittaa joko normaali tai laajennettu huolto.

Yleensä kummassakin huollossa tarkastetaan laitteen ulkoasu, puhaltimien siivet ja puhalluslämpötila imu- ja puhallusilmasta. Lisäksi yleensä puhdistetaan perusteellisesti ilmalämpöpumpun suodattimet, kondenssivesiputken ja sisäyksikön. Ulkokennoston hän puhdistaa ylimääräisistä roskista ja hiekasta imuroimalla. Laajemmissa huolloissa mitataan myös paineet, irrotetaan ja puhdistetaan puhallinsiivet.

Ilmalämpöpumpun huollolla varmistat, että laitteesi toimii myös jatkossa moitteettomasti ja saat tarpeellisen energiansäästön.

 

Mikäli ilmalämpöpumpun säännöllinen puhdistus laiminlyödään, siinä saattaa alkaa muhia homekasvustoa, ja lopulta laite levittää mikrobeja sisäilmaan.

Kiireellistä huoltoa tarvitaan jos

  • ilmalämpöpumpusta tulee epämiellyttävää hajua.
  • Laite ei lämmitä kunnolla
  • Laitteesta tulee poikkeavaa ääntä.
  • Ulkoyksikön kenno on jäätynyt ja lämpöpumppu ei sulata automaattisesti.
  • Laite vuotaa vettä