On aika huoltaa terassi kesäkuntoon

Nyt kevään koittaessa on hyvä aloittaa huoltotyöt, niin kotona kuin mökilläkin. Nykyisin monella on kotonaan terassi, jonka kunto kannattaa tarkistaa aina keväisin ja tehdä tarvittavat huolto- ja kunnostustyöt terassille.

Aloita terassin kunnontarkistus siivouksella. Harjaa ensimmäisenä irtolika ja lehdet pois puuosien päältä. Tämän jälkeen on hyvä pestä kiinnittynyt lika pois. Tämän jälkeen voit aloittaa puuosien kunnontarkistamisen. Vaihda lahonneet ja kuluneet puuosat uusiin, sillä ne voivat olla turvallisuusriski ja lisäksi näyttävät yleensä epäsiisteiltä. Lahonneet osat löystyttävät helposti kiinnityskohtia, minkä seurauksen onnettomuuksia voi sattua astetta helpommin.

Terassilautojen puhdistus

Harjaa irtolika ja pese kiinnittynyt lika pois. Puhdistuksessa voi käyttää puhdistusaineita, -harjoja ja myös painepesuria. Painepesureihin on saatavilla esimerkiksi omia terassipesureita, jotka eivät vahingoita terassia, mutta irrottavat lian tehokkaasti. Harjaa terassilaudat aina pituussuuntaisesti. Luontoystävällisin pesumenetelmä on vesi-hiekkaseos ja juuriharja. Pesuaineena voi käyttää luontoystävällistä mäntysuopaa.

Terassin painaumien korjaaminen

Talven jälkeen terassi saattaa olla painunut kulmistaan. Painautuneen kulman tai kohdan alle on helpointa asentaa kiila. Puukiilan tulee olla pituussuunnassa harkon pituinen ja runkopuun levyinen. Auton tunkki on hyvä työkalu kulman nostamiseen, jotta kiilan saa asennettua kunnolla paikalleen. Mikäli tunkkia ei ole saatavilla kannattaa käyttää vipuvartta. Vipuvarsi voi olla esimerkiksi runkopuuta.

Terassin puupintojen käsittely

Kesällä ja syksyllä rakennettujen terassien pinnat kannattaa käsitellä vasta seuraavana keväänä. Puuosat kannattaa käsitellä kerran vuodessa. Jos et tiedä millä aineilla terassia on käsitelty aiemmin kannattaa terassista ottaa näytekappale mukaan kauppaan. Asiantuntijat selvittävät nopeasti, mitä ainetta käsittelyyn on käytetty. Kesto- ja lämpöpuulle sekä siperianlehtikuuselle sopii hyvin käsittelyaineeksi puuöljy tai kuultavat puunsuojat. Jos puuöljy on sävytetty jollakin värillä, saat hyvän UV-suojan. Terassin pintalautoja ei kannata maalata, koska maalit eivät yleensä kestä säätä ja kovempaa kulutusta. Käsittelyssä kannattaa noudattaa aineiden käyttöohjeita. Yleisesti pilvinen poutasää ja yli 10 c astetta on paras käsittely sää.

Puuöljyn edut

  • Puuöljy imeytyy puun pintasolukkoon
  • Säilyttää puun luonnollisuuden
  • Jättää pinnan huokoiseksi ja hengittäväksi
  • Pinta ei lohkeile eikä hilseile
  • Pinnan osittainen korjaaminen on mahdollista
  • Riittoisaa ja siksi edullista

Puunsuojatuotteiden edut

  • Imeytyvät puuhun jättäen pinnan huokoiseksi
  • Säilyttävät puun tunnun
  • Helppoja levittää ja käyttää

Puupinnat saattavat myös olla vihertyneet eli homehtuneet. Tässä tapauksessa kannattaa puunpinnat käsitellä homeenpoistoaineen ja veden seoksella 1:3 tai Tehopesulla (purkillinen (0,5 l) Tehopesua 5 litraan viileää vettä). Levitä pesuliuos pestäville pinnoille alhaalta ylöspäin. Anna aineen vaikuttaa n. 30 min ja pese harjaa apuna käyttäen runsaalla vedellä ylhäältä alaspäin. Pesun jälkeen pinnat vaativat vielä puunsuojauksen tai öljyämisen.

Kunnostuksen jälkeen on aika laittaa grilli kuumaksi ja nauttia kesän pitkistä valoisista illoista.